Pluimveeweb: EP delegatie bezoekt Nederland

04-04-2016

maandag 4 april 2016
De EU Landbouwcommissie van het Europees Parlement bezocht vorige week Nederland. Eric Hubers praatte hen bij over pluimveehouderijzaken.

De delegatie bezocht woensdag Rondeel Barneveld. Jan Huitema, VVD Europarlementariër, had Eric Hubers, voorzitter pluimveehouderij LTO Nederland / NOP, uitgenodigd om het Nederlandse antibioticabeleid toe te lichten.  De EU wil het gebruik van antibiotica terugdringen en wil leren van de Nederlandse aanpak. 

Aandachtspunten
Eric Hubers: „Na een presentatie over Rondeel startte ik met mijn presentatie. Natuurlijk heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt en ook andere onderwerpen aangekaart zoals toestaan van het gebruik van diermeel. Een hoogwaardige eiwitbron die voor kippen met onbehandelde snavels nog belangrijker is.” Ook sprak Hubers zijn bezorgdheid uit over de monitoring van het AI-beleid. In Nederland is die controle streng maar gebeurt dat wel in alle landen op dezelfde manier? Hij vroeg de EU-parlementariërs ook om aandacht voor de maximum termijn van 12-weken, die gekoppeld is aan het binnen houden van vrije uitloopkippen. Als vrije uitloopkippen vanwege veterinaire noodzaak, zoals AI, tijdelijk binnen moeten worden gehouden, kunnen de eieren van deze kippen nog gedurende 12 weken als ‘vrije uitloop eieren’ verhandeld worden. Daarna worden het  scharreleieren. Dat heeft flinke consequenties voor de pluimveehouders en de markt wordt ontwricht. Eric Hubers: “Bij AI-dreigingen moet de discussie over ophokken vanuit de veterinaire noodzaak gevoerd worden en niet door een ooit vastgestelde termijn worden beïnvloed. Belangrijke zaken die we de delegatie ook graag mee wilden geven.”

Leren van Nederland
In de Nederlandse pluimveesector is de antibioticumreductie in 2009 gestart bij vleeskuikens, in 2011 in de legsector en in 2012 bij kalkoenbedrijven. Het gebruik is 65% gedaald en de daling van de voor de mens kritische middelen (derde keus middelen) is nog sterker.  Hubers lichtte het antibioticasysteem met de groen-oranje-rood codering toe. Eric Hubers: „De EU parlementariërs en hun medewerkers, een zeer internationaal gezelschap, waren zeer geïnteresseerd en onder de indruk van de Nederlandse reductie. Ik kreeg tijdens de presentatie en na afloop veel vragen.”

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal