Pluimveeweb: Hugo Bens in uitzending Oekraïne referendum

05-04-2016

Hugo Bens, bestuurder pluimvee LTO/NOP, is vanavond in het programma NOS Nederland Kiest - Het Referendum. De live uitzending is op NPO 2 van 20:30 tot 21:25 uur.

Op 6 april kunnen Nederlanders naar de stembus om hun mening te geven over het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Een raadgevend referendum over het samenwerkingsakkoord dat door het Nederlands parlement reeds is goedgekeurd. Wat houdt het verdrag precies in? Wat gebeurt er als de meerderheid van de stemgerechtigden tégen het Verdrag stemt? In NOS Nederland Kiest – Het Referendum op 5 april (20.30u, NPO2) wordt antwoord gegeven op deze vragen en zijn voor- en tegenstanders van het Verdrag aan het woord.

Pluimveegast
Aan de vooravond van het referendum lichten voor- en tegenstanders hun standpunten toe in de informatieve uitzending NOS Nederland Kiest – Het Referendum. De fractievoorzitters van de zes grootste partijen zijn uitgenodigd, evenals de ‘campagnevoerders’ uit het ja- en uit het nee-kamp: Joshua Livestro (Stem Voor Nederland-voorzitter) en Thierry Baudet (oprichter vanForum voor Democratie). Maar ook andere gasten zoals Victoria Koblenko, actrice en presentatrice van Oekraïense afkomst en voorstander van het referendum. Rob Trip en Dionne Stax gaan met hen in gesprek. Dionne Stax interviewt ook Hugo Bens, bestuurder pluimvee LTO/NOP. Voorafgaand is er een filmpje van het bedrijf van Hugo en Rianne Bens in Haps te zien. Hugo Bens: „Ik stem tegen. We moeten van dit moment gebruik maken om ons te laten horen. Als Nederlandse pluimveehouders krijgen wij te maken met steeds strenge regels m.b.t. antibiotica, milieu en dierenwelzijn. Aan de andere kant importeren we eieren en pluimveevlees zonder importheffingen uit bijvoorbeeld de Oekraïne die totaal niet voldoen aan onze eigen standaarden van volksgezondheid, milieu en dierenwelzijn. Deze producten worden geproduceerd door slechts een paar bedrijven die in handen zijn van multinationals. Dit is slecht voor onze eigen Nederlandse gezinsbedrijven maar ook voor de kleinere pluimveehouder in de Oekraïne, die worden weg geconcurreerd. “

Kiesdrempel
Het Oekraïne referendum is in september 2015 afgedwongen door actiecomité GeenPeil, met ruim 400.000 handtekeningen. Op 6 april 2016 kan Nederland stemmen, maar er geldt wel een wettelijke opkomstdrempel van 30 procent. Als deze niet wordt gehaald, is het referendum niet geldig. Hugo Bens roept dan ook alle pluimveehouders op om 6 april te gaan stemmen.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal