Pluimveeweb: Voer Nevedi-leden in 2015 gemaakt van verantwoorde soja

28-04-2016

donderdag 28 april 2016
Leden van de branche-organisatie van diervoederproducenten Nevedi kochten vorig jaar vrijwel uitsluitend soja in dat voldeed aan de hoogste duurzaamheidseisen van Europa. In totaal werd in Nederland 1,6 miljoen ton verwerkt in diervoeders.

823.000 ton soja werd gemengd in het voer voor de melkkoeien en voldeed aan GMP+ FRA-certificaten. Dat is de officiële benaming van het vrijwillige programma dat door het Productschap Diervoeder is opgezet om de hele diervoederketen in kaart en onder controle te krijgen.

Deelname aan het programma is overigens niet helemaal ‘vrijwillig’. Er is weliswaar geen wettelijke eis, maar de standaard wordt door de hele keten gehanteerd. Dat maakt het voor leveranciers die niet aan dit programma meedoen, vrijwel onmogelijk om nog zaken te doen met diervoederproducenten.

Daarnaast kwam nog 114.000 ton soja Nederland binnen die was voorzien van andere keurmerken. Deels was dat bestemd voor biologische voeders en deels voor de gangbare sector, voor mengvoerbedrijven die zich houden aan minder strenge richtlijnen.

Tekst:Monica van der Hall

 
 

Inloggen op de ledenportal