Pluimveeweb: Mogelijkheden van PLF in het kippenhok

29-04-2016

Wageningen UR Livestock Research heeft met een aantal innovatieve pluimveehouders tijdens een brainstormsessie op 27 april, nagedacht over de mogelijkheden van PLF in het kippenhok.

PLF is ‘Precision Livestock Farming (PLF)’ oftewel de voortschrijdende automatisering binnen de landbouw. Dit alles met als doel: het voorkomen van verstoringen en afwijkingen waardoor het welzijn, gezondheid en productie gewaarborgd is.

PLF
De schaalvergroting binnen de pluimveehouderij  is een ontwikkeling die al diverse decennia aan de gang is. Sinds halverwege jaren 80 zijn doorsnee pluimveebedrijven verviervoudigd. Deze opschaling is mogelijk gemaakt door een verdergaande automatisering op het gebied van o.a. klimaatbeheersing, voer- en waterverstrekking, diergewichten, het verzamelen van eieren etc.
Bij Precision Livestock Farming kun je denken aan allerlei hulpmiddelen in de stal, uitloop of bedrijf. Dit kunnen bijvoorbeeld statische observatiemiddelen in stal of bolussen bij individuele kippen zijn maar mogelijk ook, robots, drones, gebruik van Big data etc.

Ideeën 
De pluimveehouders noteerden klussen die ze het liefst uitbesteden en gewenste observatiemogelijkheden. Na bespreking en discussie in kleinere groepjes kwam de groep tot onder andere de volgende wensen en ideeën:

  • Scan van de kippen die data geneert over temperatuur dier, kleur kam, darmgezondheid etc.
  • Continue eikleur en –gewicht monitoren
  • 24/7 geluidsopname; met name ’s nachts
  • Beweging van kippen
  • Mestconsistentie en –kwaliteit meten
  • Locatie uitgevallen dieren zoeken, doorgeven
  • Kippen bezighouden

Uit de brainstormsessie en gesprekken met pluimveehouders blijkt dat men steeds meer behoefte heeft aan extra mogelijkheden/middelen bij het herkennen van verstoringen aan het koppel of (individuele) dieren. Het automatisch monitoren van het gedrag van de dieren lijkt een belangrijke aanvulling als hulpmiddel voor de pluimveehouder.
Om koppels kippen (vlees, leg, vermeerdering etc.) in de toekomst nog beter en nauwkeuriger te managen lijkt het toepassen van PLF een belangrijk en prachtig hulpmiddel. Technieken uit andere sectoren zoals de tuinbouw en ICT hulpmiddelen kunnen ingezet worden om de kippen te observeren en te begrijpen waarna actie kan volgen.

Meer ideeën welkom
Pluimveehouders of mensen uit de periferie kunnen ideeën doorgeven aan Rick van Emous, onderzoeker WUR, tel 0317 – 48 07 04.
WUR gaat bekijken welke onderwerpen uitgewerkt kunnen worden tot een projectplan. Een projectplan kan als PPS-project (Privaat-Publieke Samenwerking) ingediend worden bij Topsectoren Agri& Food om in aanmerking te komen voor cofinanciering door EZ. Het project Breeders in Balance is begin 2016 via deze opzet gestart.
Bestuurder Hugo Bens benadrukte dat het intellectueel eigendom van innovaties geborgd moet worden zodat de sector er opbrengsten van kan ontvangen die weer ingezet kunnen worden voor innovaties en onderzoek.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal