Pluimveeweb: H7N7 besmetting in Italiƫ

03-05-2016

OIE meldt een hoogpatogene AI besmetting H7N7 bij een bedrijf met legkippen met uitloop in Italië.

De OIE, World Organisation for Animal Health, heeft vanavond melding gemaakt van een hoogpathogene AI besmetting op een pluimveebedrijf in de nabijheid van de Noord Italiaanse stad Portomaggiore. Deze stad ligt in de provincie Ferrara, gelegen ten noordnoordoosten van Bologna.

Uitloopkippen
De besmetting betreft een legpluimveebedrijf met ca. 17.000 uitloopkippen. De afgelopen dagen werd er sterke uitval gemeld, waarna een onderzoek is opgestart. Uit nadere typering bleek het om een HPAI H7N7 besmetting te gaan. Het besmette bedrijf is inmiddels geruimd. Rondom het bedrijf is een beschermingsgebied van 3 km en een surveillance zone van 10 km ingesteld.

Dubbele reiniging en ontsmeting 
De Regeling tijdelijke maatregelen dierziekten schrijft voor dat vervoermiddelen die kennelijk zijn gebruikt voor het vervoer van pluimvee en broedeieren in derde landen, alsmede EU-lidstaten waar een uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza is bevestigd, en vanuit deze derde landen of lidstaten anders dan in doorvoer leeg in Nederland worden gebracht, een dubbele reiniging en ontsmetting (R&O) moeten ondergaan op een erkende of regigstreerde R&O-plaats.

De reiniging en ontsmetting van bij het pluimveetransport gebruikte voorzieningen, zoals aanvoerkratten en –containers, en vervoermiddelen moet geschieden met voor dat doel toegelaten ontsmettingsmiddelen en op zodanige wijze dat de bioveiligheid niet in gevaar komt.

Tekst:Monique van Loon / bron: Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal