Pluimveeweb: CLVP kan salmonella binnen een dag aantonen

09-05-2016

Het Centraal Laboratorium voor Pluimvee (CLVP) in Hardenberg kan sinds kort de aanwezigheid van salmonella bij pluimvee binnen een dag aantonen.

Sinds 2014 kan het laboratorium de aanwezigheid van salmonella binnen drie dagen bepalen. Omdat drie dagen soms te lang duurt, is het bedrijf aan de slag gegaan met de zogenaamde Real-Time PCR methode. Op 21 april 2016 heeft de Raad voor Accreditatie het CLVP deze uitbreiding van de accreditatie toegekend.

„Hiermee kunnen wij onze klanten al de volgende dag een officiële salmonella uitslag presenteren”, zegt algemeen manager Jaap Vink van het CLVP. „Gelukkig tonen de analyses van de monsters meestal een negatief resultaat aan. Maar wanneer er wel een positieve uitslag uit komt, dan kunnen we bepalen welk type Salmonella er is aangetroffen.”

Het CLVP kan overschoentjes, inlegvellen, swabs, mestmonsters en donsmonsters op salmonella onderzoeken. „Onze klant krijgt dan een uitslag die 100 procent in lijn is met de voorschriften van de toezichthouder”, vertelt Vink.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal