Pluimveeweb: Graan: voorraad groot, oogstprognose goed

08-05-2016

De voorraden voor tarwe en gerst zijn groot en de oogstvoorspellingen zijn goed, melden de nieuwste analyses. Bij soja is een heel ander beeld.

Daardoor daalden de tarwenoteringen in de Verenigde Staten en Australië. De noteringen in Canada, Argentinië en het Zwarte Zeegebied waren stabiel of iets hoger. Over het algemeen zijn de oogstvooruitzichten goed bij hoge wereldtarwevoorraden.

Droogte in Afrika

De overvloedige neerslag in Argentinië en de extreme droogte in veel Afrikaanse landen zorgen voor vooral in Afrika voor een aanzienlijk lagere oogst. Voor de rest van de wereld zijn de oogstvooruitzichten goed. Dat zorgt voor aanhoudend lage prijzen.

Het Amerikaanse IGC gaat nu voor het seizoen 2015/16 uit van een stijging van de wereldtarwevoorraad met 14,9 miljoen ton tot 215,3 miljoen ton tarwe en ook de vooruitzichten voor het seizoen 2016/17 zijn goed.
Bij gerst is hetzelfde beeld.

Soja duurder

De sojanoteringen stijgen verder, door de ongunstige berichten uit de grootste productiegebieden Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië. IGC verwacht voor het seizoen 2015/16 een sojabonenoogst die gelijk is aan het verbruik, maar voor het seizoen 2016/17 wordt een oogst verwacht die kleiner is dat het verbruik.

Tekst:Peter van Houweling

 
 

Inloggen op de ledenportal