Pluimveeweb: Duitse dierenartsen-bond: einde aan fokken op hogere productie

12-05-2016

donderdag 12 mei 2016
De Duitse dierenartsenbond Bundestierärztekammer (BTK) wil dat er een einde komt aan het fokken op een hoge productie bij alle landbouwhuisdieren. Daarom heeft de dierenartsenorganisatie een petitie aangeboden aan de overheid.

Volgens de organisatie is de focus op productie te ver doorgeschoten, waardoor er geen evenwicht meer is tussen productie en diergezondheid.

Gevoelig voor ziekten
De bond overhandigde de petitie in april aan de overheid. Ze vinden de bepalingen die nu in de wet ‘Animal Breeding Act’ zijn opgenomen onvoldoende concreet zijn omschreven en dat de politiek de huidige dierwelzijnswet niet voldoende handhaaft.

De dierenartsenbond vindt de prijs voor de groei in productie te hoog. „Hoogproductieve dieren zijn erg gevoelig voor ziekten. Prestatie-gerelateerde dierziekten komen steeds vaker voor”, zegt Uwe Tiedemann, voorzitter van Bundestierärztekammer. Zelfs bij uitstekend management zijn de gesignaleerde problemen volgens de voorzitter niet altijd te voorkomen.

Ander geluid
De petitie blijkt niet door alle veeartsen in Duitsland breed gedragen. Zo komt vanuit de dierenartsenvereniging ‘Tierärztliche Vereinigung für Tierschutz’ (TVT) een ander geluid. Volgens TVT-voorzitter Christoph Wenzel staan hoge producties op zich niet ter discussie maar is het management bepalend.  „De levensduur van een dier op een bedrijf met een gemiddelde productie is niet per definitie lager dan op een bedrijf met een lagere productie.”

Tekst:Sjouke Jacobsen

 
 

Inloggen op de ledenportal