Boerderij": Frankrijk investeert in bioveiligheid pluimveesector

14-05-2016

14 mei 2016
Frankrijk gaat €220 miljoen investeren in het verbeteren van de bioveiligheid van de pluimveehouderij in het zuidwesten van het land, de regio die getroffen is door een aanhoudende epidemie van hoogpathogene vogelgriep.

''We moeten nu weer de steven wenden, opstaan en ervoor zorgen dat de sector zich richt op de komende 5, 6, 7, 10 jaar.'' Dat heeft minister van landbouw Stéphane le Foll meegedeeld tijdens een overleg met alle partijen die met de vogelgriep te kampen hebben. Daarbij gaat het vooral om de eenden- en ganzenhouderij voor de productie van foie gras.

Schadevergoeding
Le Foll deelde verder mee dat de meeste getroffen bedrijven in mei en juni al een eerste voorschot op de beloofde schadevergoeding tegemoet kunnen zien. Voor de kuikenbroeders en de verwerkende industrie komen de betalingen later op gang. Le Foll heeft in totaal €150 miljoen toegezegd om de bedrijven waar mogelijk te compenseren.

Rondgang langs getroffen bedrijven
De bewindsman maakte voorafgaand aan het overleg een rondgang langs enkele getroffen bedrijven. Die hebben de afgelopen weken verplicht leeg gestaan om in het kader van een 'sanitaire stop' een grondige reiniging en desinfectering mogelijk te maken. Vanaf deze week mogen er weer kuikens binnenkomen, maar dat gebeurt pas na een inspectie door de overheidsdiensten.

 
 

Inloggen op de ledenportal