NieuweOogst: Industrie tegen verplichte etikettering

18-05-2016

dinsdag 17 mei 2016, 08.13 uur
Het Europees Parlement nam donderdag met een ruime meerderheid een resolutie voor verplichte herkomstetikettering voor alle producten van dierlijke herkomst aan.

De Europese Commissie wordt hiermee opgeroepen met wetgeving te komen. Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) betreurt de uitkomst van de stemming.

FNLI merkt wel op dat het merendeel van de Nederlandse Europarlementariërs tegen de oproep heeft gestemd. Van de 26 leden hebben er slechts vijf een 'ja'-stem uitgebracht.

Gevolgen 
Transparantie in de keten is van groot belang om het vertrouwen van consumenten te winnen, maar de verplichte herkomstvermelding is geen doeltreffend middel, zegt Philip den Ouden, directeur van FNLI.

De federatie verwacht dat de verplichte herkomstetikettering onder meer zal leiden tot zeer frequente aanpassing van etiketten, met bijbehorende kosten en complexiteit van productie en logistiek.

Kosten 
Ook worden producenten ontmoedigd om reststromen optimaal te benutten. De hoeveelheid van een restproduct kan te klein zijn in verhouding tot de kosten die gemaakt moeten worden bij het wijzigen van het etiket, aldus FNLI.
Auteur:Peter Smit

 
 

Inloggen op de ledenportal