Pluimveeweb: Robot die grondeieren raapt

21-05-2016

Bastiaan Vroegindeweij is met ondersteuning van Wageningen Universiteit de afgelopen jaren bezig geweest met de ontwikkeling van de Poultrybot; een robot die grondeieren raapt.

Om het idee zichtbaar te maken, is eind december 2015 een eerste Proof of Concept van de PoultryBot opgeleverd. Hierbij werd duidelijk dat de robot in staat is om autonoom door de stal te navigeren en daar grondeieren te rapen.

PoultryBot bestaat uit een compact mobiel platform, dat is uitgerust met een pc en verschillende sensoren. Hiermee kan hij zelfstandig door de stal navigeren, en daarbinnen zijn plaats bepalen. De volgende stap is het verzamelen van allerlei soorten informatie zoals de positie van grondeieren en klimaateigenschappen, en dit te presenteren aan de leghennenhouder die op basis daarvan acties kan ondernemen.

Hoewel de ontwikkeling is gestart vanuit het rapen van grondeieren, is potentie ervan vele malen groter. Mogelijke toepassingen zijn het continue verzamelen van informatie op dierniveau, zowel over de stal als over de dieren, en het uitvoeren van allerlei acties in de stalomgeving, zoals het zoeken van dode dieren en het bewerken van strooisel.

Het is de tweede innovatie die de jury van de Innovatieprijs Leg nomineert en waar de bezoekers van het Pluimvee Symposium op 26 mei op kunnen stemmen.

Meer informatie over de andere nominaties en het programma van het Pluimvee Symposium is te vinden op de symposiumpagina’s. Daar kunt u zich ook aanmelden. Deelname voor pluimveehouders is gratis.

Tekst:Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal