NOS.nl: Slacht hanenkuikens misschien binnenkort overbodig

25-05-2016

Elk uur worden 4500 jonge hanenkuikens die net uit het ei zijn gekomen, gedood. Ze hebben geen waarde voor de pluimveeindustrie. Een Leids biotechbedrijf heeft een methode ontwikkeld waarmee mogelijk een einde kan komen aan het massale doden van kuikens. Met die methode kan in korte tijd worden bepaald of er een mannetje of vrouwtje in het ei zit. 

Het doden van eendagshaantjes, jaarlijkse 45 miljoen stuks, leidt al jarenlang tot discussie. Nu worden de kuikens meteen uit het ei handmatig geselecteerd. De mannetjes worden met kooldioxidegas gedood.

Broedproces
Het Leidse biotech-start-upbedrijf In Ovo zegt een methode te hebben ontwikkeld waarmee al op dag negen van het broedproces het geslacht kan worden bepaald. Via een gaatje in het ei wordt een monster gehaald uit het afvalzakje. Daarmee kan het geslacht met 95 procent zekerheid worden bepaald.

Nu gebeurt het aanprikken van het ei nog handmatig, maar In Ovo werkt samen met een Deens-Nederlands bedrijf aan de ontwikkeling van een grote sorteermachine, die in 2018 op de markt moet komen. Daarmee kunnen duizenden eieren tegelijk worden onderzocht. 

De nieuwe techniek maakt volgens In Ovo niet alleen een einde aan het nodeloos lijden van de kuikens, maar heeft ook milieuvoordelen. Omdat eieren met haantjes niet helemaal hoeven worden uitgebroed, gaat het energieverbruik omlaag.

Hygiënisch
Pluimveeonderzoeker Ferry Leenstra van de Wageningen Universiteit reageert in De Volkskrant niet  meteen enthousiast. "Het nieuwe is dat er een stofje is gevonden waarmee het geslacht kan worden bepaald. Maar hoe automatiseer je het? En hoe hou je het hygiënisch?" 

Volgens Leenstra is een nauwkeurigheid van 95 procent voor de pluimveesector onwerkbaar. Bovendien bestaat het risico op infecties wanneer er met een machine gaatjes in de eieren worden geprikt.

Wel spreekt de onderzoeker over een stroomversnelling in het onderzoek naar vroege geslachtsbepaling. Mocht er een goede methode worden ontwikkeld, dan ontstaat er volgens Leenstra wel een nieuw probleem. Want het grootste deel van de dode kuikens dient als voer voor de dieren in de Nederlandse dierentuinen

 
 

Inloggen op de ledenportal