Pluimveeweb: NOP & NVP: Snavel-behandelingsverbod 1-9-2018 moet van tafel

03-06-2016

vrijdag 3 juni 2016
Het wettelijke snavelbehandelingsverbod dat gepland staat op 1 september 2018 moet van tafel. Wel of geen snavels behandelen moet door de markt worden bepaald en niet wettelijk. Leghennenhouders moeten namelijk een hogere prijs voor de eieren ontvangen als ze onbehandelde hennen houden en dat kan alleen als de markt het bepaald.

Dat zeggen Jan Willem Lagerweij voorzitter van de LTO/NOP-kring leghennenhouders en NVP voozitter Hennie de Haan. „In traditionele stallen met een beun is het vrijwel onmogelijk om onbehandelde hennen te houden omdat er minder vluchtwegen zijn dan bijvoorbeeld in een volièrestal waar de hennen ook op meerdere niveaus voer en water krijgen”, zegt Lagerweij. 

„Om ernstige pikkerij, bloedbaden en uitval te voorkomen moet Nederland het niet willen om een wettelijk snavelbehandelverbod in te voeren omdat dat het dierenwelzijn sterk verslechterd.” Leghennenhouders met een traditionele stal moeten in de toekomst gewoon behandelde hennen kunnen houden, volgens Lagerweij. Ze kunnen hun eieren verkopen aan de industrie, waar volgens hem op korte termijn nog geen vraag is naar eieren van onbehandelde hennen.

KAT
Leghenenhouders die hun eieren naar Duitsland exporteren ontkomen er volgens Lagerweij niet aan om onbehandelde hennen op te zetten omdat de afnemers dit vragen en KAT dit verplicht stelt vanaf 1 januari 2017. 

„De helft van de opfokkuikens die wordt opgezet, is nu al onbehandeld”, zegt Lagerweij, die dit van de legbroederijen gehoord heeft. De voorzitter schat dat dit aantal alleen maar toeneemt. 

Niet wettelijk verplicht stellen
„Als het uit praktijk blijkt dat het niet kan, dan mag het niet wettelijk verplicht worden gesteld”, vindt NVP voorzitter Hennie de Haan. Maar dan is het wel belangrijk dat de sector aantoont dat het niet kan en haar ervaringen deelt. „Als niemand de negatieve ervaringen wil delen, dan verwacht ik dat door de overheid wordt aangenomen dat het kan.”

„Er zijn pluimveehouders die getracht hebben onbehandelde hennen te houden, maar waar dat geen succes was. Zij zijn weer naar behandelde hennen (en hanen in de VB-sector) overgegaan. Ze zijn van mening dat het niet verantwoord is om verplicht onbehandelde hennen te houden voor alle rassen en in alle bestaande huisvestingssystemen.” Het is dan niet in het kader van dierenwelzijn, zoals ook Wouter Wytynck van de Boerenbond tijdens het Pluimvee Symposium Leg in Eersel stelde.
 
De NVP is dan nog steeds een voorstander van de markt het te laten regelen en niet een wettelijke verbod in te stellen. „Voor de industrie en export is (nog) beperkte vraag naar eieren van hennen met onbehandelde snavels. Tegenover de meerkosten  (a.g.v. lagere gemiddelde jaarlijkse bruto opbrengst per gehouden hen) zal zonder wettelijk verbod langer een meerprijs staan a.g.v. vraag- en aanbodwerking”, aldus de Haan. 

Evaluatie 2017 belangrijk
„De evaluatie in 2017 met het ministerie is een belangrijk element voor het opmaken van de balans”, zegt Jan Vroegindeweij, voorzitter van de stuurgroep ingrepen pluimvee. Vanuit de stuurgroep wil Vroegindeweij  inhoudelijk op dit moment nog geen mededelingen doen over de discussie over het mogelijke wettelijke snavelbehandelingsverbod. De stuurgroep wil hun standpunt eerst intern bespreken. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal