Pluimveeweb: ‘Politici durven onvoldoende de dialoog aan’

06-06-2016

Anderhalve week geleden vond het Pluimvee Symposium plaats in Eersel. Met 285 deelnemers op de Vlees-dag en 255 deelnemers uit de legsector de meest succesvolle van de afgelopen drie edities. Volgens voorzitter Alex Janssen van de Leg-dag een gevolg van het inspirerende programma en de mogelijkheden om verbindingen te leggen.

Voorziet het Pluimvee Symposium in een behoefte?
„Samen met onze medeorganisatoren, partners en sponsoren bouwden we de afgelopen jaren aan een format die in twee dagen bijna 600 mensen uit de sector bij elkaar weet te brengen. Weet te verbinden. Dan voorzie je volgens mij in een behoefte.”

Leidt dat verbinden ergens toe?
„Een heel zichtbaar resultaat is het ontstaan van de mmmEggies op het symposium. Daar kunnen we als organisatie enorm trots op zijn, helemaal nu dit initiatief van pluimveehoudsters navolging krijgt in Engeland en België. Maar er zijn veel meer verbindingen gemaakt die nog niet zichtbaar zijn en misschien ook wel niet zichtbaar worden, maar wel waarde hebben voor de pluimveesector als geheel dan wel voor individuele ondernemers zelf.”

Waarom richt de organisatie zich ook op Vlaanderen?
„Het verschil in cultuur en wijze van denken fascineert. ‘Unne Ollander’ ziet alles als een uitdaging, maar een Belg kijkt en luistert en wacht rustig af en probeert het probleem op te lossen of anders aan te vliegen. Daar kunnen we over en weer van elkaar leren. Daarin is dit symposium uniek. Goed voorbeeld dit jaar was de oproep van de Vlaamse Boerenbond om ook in Nederland sympathie te krijgen voor het idee om het snavelkappen verplicht op te nemen in de dierenwelzijnswetgeving.”

Is de hele kolom van de legsector aanwezig?
„Ik vind het erg frappant dat banken en eierhandel, enkele uitzonderingen daargelaten, de grote afwezigen zijn op ons symposium. Het gaat ook vaak over hen. Ruim 60 procent is pluimveehouder, die wil je toch kennen? We zeggen ook vaak dat we meer met de retail in contact willen, maar het is een uitdaging die binnen te krijgen zonder dat ze op het laatste moment afzeggen. Dat vind ik jammer. Want dan kun je nog meer de diepte in.”

Wat kan er nog beter?
„Het zou mooi zijn dat vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, die gewoon als bezoeker komen, zich ook als bezoeker gedragen. Ik kan weinig begrip opbrengen dat sommigen ook nog eens 199 euro willen besparen door zich als pluimveehouder op te geven, terwijl ze gewoon hun eigen klanten willen ontmoeten. Draag juist uit dat je erbij wilt zijn en dat je meewerkt aan het succes van dit symposium, ook al ben je geen sponsor of partner in financiële zin.”

Waar ligt de grootste uitdaging?
„Uitdaging vind ik wel om bestuurders en politiek die vaak onvoldoende de dialoog aandurven, maar daartoe wel zou willen zetten. Zij zijn een invloedrijke factor voor onze sector.”

Tekst:Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal