Pluimveeweb: Geen bewijs voor relatie tussen longkanker en veehouderij

07-06-2016

Op basis van een korte literatuurstudie komt de GGD tot de voorlopige conclusie dat er geen duidelijk bewijs is voor een relatie tussen longkanker en veehouderij.

Eind maart startte de GGD een verkennend onderzoek naar de relatie longkanker en veehouderij. Aanleiding waren de uitspraken en vragen van oncologisch chirurg Ignas van Bebber. Hij vermoedt dat er meer longkanker voorkomt als gevolg van de fijnstof en ammoniak uitstoot van de veehouderij in Brabant.

Juist minder longkanker
De GGD concludeert dat er in Brabant meer longkanker voorkomt dan in andere gebieden in Nederland. Per gemeente zijn er grote verschillen. De bestaande onderzoeken en gegevens laten zien dat roken hieraan de belangrijkste bijdrage levert (circa 85 procent). „Een screening van de beschikbare gegevens levert geen onderbouwing op van het signaal dat er meer longkanker voorkomt in gebieden met een hoge dierdichtheid. Uit een rapport van het RIVM blijkt dat de longkankersterfte in het oosten van Brabant juist lager is, dan in het westen van Brabant.”

In welke mate de hoeveelheid en samenstelling van fijnstof en ammoniak uit de veehouderij bijdraagt aan een extra risico op longkanker is op dit moment nog onduidelijk. Mogelijk dat de uitkomsten van het onderzoek naar gezondheidsrisico’s bij omwonenden van veehouderijen (VGO) meer duidelijkheid geeft. Het complete onderzoek is wordt dit jaar afgerond.

Tekst:Ruben van Boekel

 
 

Inloggen op de ledenportal