Pluimveeweb: CDA Europa wil landbouwcrisis aanpakken

11-06-2016

De Europese Volkspartij, de politieke alliantie waar het CDA deel van uitmaakt, heeft donderdag een vijftienpuntenplan gelanceerd om boeren uit de crisis te helpen. "We moeten actie ondernemen", stelt EVP-lid Annie Schreijer-Pierik. "Brussel is een grote praatmachine, maar daar hebben boeren niets aan."

Het plan omvat verschillende elementen. Strengere eisen voor supermarkten moeten de positie van de boer in de keten verbeteren. De Europese Commissie moet meer ondersteuning bieden bij lagere prijzen, door meer geld voor steun uit te trekken, door een meer dynamisch beleid voor private opslagmaatregelen, en door tijdelijke productieverlaging op te leggen.

Bij handelsverdragen met het buitenland moet de Commissie erop inzetten dat andere landen hun handelsbarrières afbreken, maar de EU moet geen voedsel toelaten dat niet aan de Europese standaarden voldoet.

Pro-boer

De EVP is veruit de grootste fractie in het Europees Parlement, en met deze verklaring neemt die partij een sterke pro-boer positie in. Schreijer-Pierik verwacht dat de Commissie en de Raad van Ministers daarom rekening zullen houden met de oproep, temeer omdat de genoemde maatregelen dichtbij de standpunten van de andere grote fracties, de S&D (Sociaal-democraten) en de ALDE (Liberalen) liggen.

“Dit plan gaan we niet door het Parlement loodsen”, vertelt de Europolitica. “Het is niet zomaar een rapport of initiatiefnota, waar het Parlement over gaat stemmen, maar eerder een vaststelling van de rode draad van onze politiek, een document dat aan de basis ligt van de moties die we wel in het Parlement inbrengen.” De EVP heeft bijna een jaar gewerkt aan deze basis, en het zit daarom al verweven in de rapporten die de partij tot nu toe in het Parlement heeft gelanceerd.

Belangrijke punten

Enkele punten uit het plan:

  • Winkelketens mogen niet langer eenzijdig contacten opzeggen als de prijzen dalen; betaling moet altijd binnen 30 dagen; kosten voor allerlei certificaten niet langer doorberekenen aan boeren;
  • IJs en bakkerijproducten moeten weer gemaakt worden van boter in plaats van palmolie - dat stopt ook de ernstige ontbossing in ontwikkelingslanden;
  • Brussel moet makkelijker melkpoeder, boter en dergelijke uit de markt kunnen halen om prijzen in evenwicht te brengen;
  • Tijdelijke maatregelen om de productie en afname van melk op elkaar af te stemmen
  • Meer reclame en actie om Europese landbouwproducten buiten de EU te verkopen;
  • Geen handelsverdragen meer die producten toelaten met lagere dierenwelzijn en milieu-eisen dan in Europa;
  • Het overgebleven geld uit het 500 miljoen euro-noodfonds van vorig jaar moet alsnog besteed

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal