Pluimveeweb:'Verlichting cruciaal bij onbehandelde hennen'

14-06-2016

Verlichting is volgens Helmus Torsius uit Putten een belangrijk onderdeel bij het houden van onbehandelde hennen. De leghennenhouder testte verschillende typen verlichting in uiteenlopende sterktes en heeft goede ervaringen met full-spectrum daglicht van 60 lux.

Helmus Torsius is gastspreker op de Pluimveeweb thema-avond Huisvesting op woensdagavond 29 juni in Handel. Hij vertelt hier over zijn aanpak. Al benadrukt hij dat zijn aanpak niet de enig juiste is. „Elk koppel en elke stal is namelijk anders.”

Aangezien hij vindt dat verlichting een cruciaal onderdeel is bij het houden van onbehandelde hennen, test Torsius sinds pakweg drie jaar verschillende typen verlichting in uiteenlopende sterktes. „Onze ervaringen met full-spectrum daglicht van 60 lux zijn goed. De hennen zijn rustiger, het aantal grondeieren is lager en de productie is beter.”

De pluimveehouders zijn hier zo tevreden over dat ze de full-spectrum daglicht ledlampen in drie van de vier scharrelstallen op hun thuislocatie inbouwden. Verder test Torsius in zijn biologische stallen multicolour ledlicht. „Mocht er pikkerij optreden bij de hennen dan kunnen we snel schakelen van wit naar groen, rood of blauw licht”, vertelt hij.

De ideale leghennenstal

De thema-avond Huisvesting begint om 19.00 uur met de workshop ‘Samen de ideale stal voor onbehandelde leghennen ontwikkelen’, waarin de bezoekers over de ideale stal voor onbehandelde leghennen gaan discussiëren. Daarna is het tijd voor het verhaal van Helmus Torsius. Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan verschillende in huisvesting gespecialiseerde bedrijven in gesprek met de bezoekers. Aanwezig zijn: FreshlightAgri, Impex, TPI-Polytechniek, Veko Ventilatie, Vencomatic en Voergroep Zuid.

Avondprogramma:

18.45 - 19.00 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.00 - 20.00 uur: Workshop ‘Samen de ideale stal voor onbehandelde leghennen ontwikkelen’
20.00 - 21.00 uur: Presentatie door leghennenhouder Helmus Torsius 
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje

De Pluimveeweb thema-avond Huisvesting is woensdagavond 29 juni in het Pater van den Elsen Huis, Fuik 19, 5423 VT in het Brabantse Handel. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal