Pluimveeweb: Nederlandse eikwaliteit moet beter

16-06-2016

Nederlandse leghennenhouders moeten de eikwaliteit verbeteren, zodat handelaren de eieren overal af kunnen zetten en minder afhankelijk zijn van de industrie.

Dat vertelde Henk Stiphout van eierhandelaar Egga Food woensdagavond 15 juni tijdens een studieavond van Vitelia voeders rondom het thema 2 mm meer kip. Stiphout hield een presentatie over de kansen en bedreigingen op de eiermarkt. Eikwaliteit is volgens hem een kans en een bedreiging. Verbeter die kwaliteit was de boodschap van Stiphout van Egga Food in Ospel.

Egga Food is een modern, flexibel, no-nonsense familiebedrijf dat eieren verpakt, kookt, verft en pelt. De laatste jaren heeft het bedrijf veel geïnvesteerd in optimalisering van het kookproces en de afzet van gekookte en geverfde eieren.

Verbeter de eikwaliteit
„In Nederland zit zoveel massa aan eieren én creativiteit in de handelsgeest; dat biedt kansen. Door de mindere eikwaliteit hebben we nu  beperkingen om alle afzetkanalen in de wereld te gebruiken. Om minder afhankelijk te zijn van de industrie moet de eierkwaliteit omhoog. Mindere kwaliteit eieren moeten naar brekerijen. Dat is een gemiste kans”, zei Henk Stiphout in het Limburgse Oirlo.

De Nederlandse pluimveehouders kunnen volgens hem nog slagen maken op het gebied van eierkwaliteit. „Let op vuilschaligheid, voeding, stalsystemen, inpakkers etc., daar kan aan gewerkt worden. Met kleine, eenvoudige oplossingen kun je de kwaliteit al verbeteren,” zegt Henk Stiphout. Hij beweert dat slechts 5 tot 10% van de koloniebedrijven uitstekende kwaliteit leveren.

Communicatie pakstations
Door slimmer en meer te communiceren kunnen pakstations bijdragen aan de verhoging van de eierkwaliteit. „Meet de breuksterkte van de eieren en communiceer dat met de pluimveehouder.” Als de breuksterkte goed is, wil het niet zeggen dat die eieren geverfd kunnen worden. Eieren met kleine minischeurtjes kan Egga Food niet koken.


Volgens Stiphout zijn er verschillen in % kleine haarscheurtjes tussen de diverse huisvestingssystemen. „Meet die met een elektronisch ei en wees innovatief om het systeem op bepaalde fronten te verbeteren.” Hij raadt voerleveranciers aan om een elektronisch ei van  € 8.000 aan te schaffen en samen met de pluimveehouder de eierkwaliteit te verbeteren. „Prijs en kwaliteit zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden,” geeft Henk Stiphout de aanwezigen mee. „Nederlandse pluimveehouders hebben het voordeel dat er veel mensen over de vloer komen; pakstations, voerfabrikanten. Dat is in veel andere landen, zoals Polen, anders. Doe er je voordeel mee en leer van elkaar.”

Bekijk hier een eerder gepubliceerde fotoreportage van Egga Food.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal