Pluimveeweb: Enquête robotisering pluimvee

20-06-2016

WUR onderzoekt de mogelijkheden van Precision Livestock Farming in de pluimveehouderij en vraagt informatie van pluimveehouders.

Wageningen UR Livestock Research onderzoekt momenteel de interesse en mogelijkheden voor een nieuwe generatie van Precision Livestock Farming (PLF) tools in de pluimveehouderij. Deze tools zijn gericht op het ondersteunen van het management van de pluimveehouder en het uit handen nemen van eenvoudige handelingen door pluimveehouder.

PLF
Precision Livestock Farming omvat allerlei hulpmiddelen in de stal, uitloop of bedrijf. De automatisering in de pluimveehouderij was de laatste decennia vooral gericht op de schaalvergroting. De mogelijkheden op het gebied van observatie en informatieverwerking zijn de laatste jaren fors toegenomen. Dat biedt kansen voor de pluimveehouderij.

Nieuwe onderzoeksuitdagingen
Wageningen UR Livestock Research werkt momenteel aan een verkennende studie naar de mogelijkheden voor technische innovatie in de pluimveestal. Hierbij worden nieuwe mogelijkheden van sensortechnologie en de meerwaarde van combineren van sensordata voor verbeterde signalering onderzocht. Ook wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden voor automatisering van eenvoudige, maar tijdrovende handelingen in de stal.

In dit kader is de mening van pluimveehouders over deze ontwikkeling zeker ook gewenst. Pluimveehouders worden uitgenodigd om een korte enquete in te vullen en kunnen zich aanmelden voor terugkoppeling van de resultaten van deze enquete.

Aanpak
In april heeft een brainstormsessie met pluimveehouders plaatsgevonden. Rick van Emous: „Door de wensen van pluimveehouders te verbinden met de PLF-ontwikkelingen, kunnen nieuwe mogelijkheden ontstaan voor het dagelijks management op het pluimveebedrijf. We hopen dat veel pluimveehouders deze enquête invullen.”

WUR gaat daarna bekijken welke onderwerpen uitgewerkt kunnen worden tot een projectplan, dat mogelijk in aanmerking komt voor cofinanciering door EZ.

Vul hier de enquete in. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking. 
In het  Pluimveeweb magazine van juni  vindt u een uitgebreid artikel over Precision Livestock Farming in de pluimveehouderij met praktijkervaringen.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal