Pluimveeweb: Altijd ruimte voor concept eieren

17-06-2016

Er is altijd ruimte voor concept eieren. Hoe meer je je onderscheidt, hoe groter de kans op een hogere eierprijs.

Dat vertelde Henk Stiphout van Egga Food op de studieavond van Vitelia Voeders op 15 juni met als thema: 2 mm meer kip. Henk hield een presentatie over de kansen en bedreigingen op de eiermarkt.

Geloof in concepten
De markt van eieren verandert door steeds meer wensen en eisen. Stiphout schetste de handel in eieren en eiproducten. Egga Food breidde de laatste jaren uit in geverfde en gekookte eieren en investeerde flink voor de productie van gekookte eieren. „Gaat het goed? Ja. Is het meegevallen? Nee”, zegt Stiphout. Een compleet andere markt en handelsvoorwaarden. „Nederlanders zijn goed in onderhandelen: scherp op de kostprijs, durven keuzes te maken en zijn flexibel in de productie. Witte eieren pellen bijvoorbeeld gemakkelijker, daarop spelen een aantal pluimveehouders direct op in”, zegt Henk Stiphout.

Hij gelooft in het produceren van concepten. Elke vier weken een ander doosje met geverfde eieren die een paar cent duurder zijn, dan weer het standaardproduct. Pluimveehouders kunnen ook kiezen voor een concept. „Een concept is bijvoorbeeld bruin, een regio-ei of vlog (Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik)”. Hoe meer je je onderscheidt, hoe groter de kans dat je meer kunt ontvangen voor je eieren.

Afzet eieren van onbehandelde snavels
Stiphout ziet voldoende afzet voor eieren van kippen met onbehandelde snavels. „Je moet alles doen waarvoor je een meerprijs kunt vragen en wat je zelf goed kunt realiseren.”
De Duitse retail is leidend voor de Nederlandse pluimveehouders. Inkopers spelen het handelsspel geraffineerd; dat gaat nu ook gebeuren voor eieren van kippen met onbehandelde snavels. Daarbij is de Aldi de leidende partij; iedereen wacht af wat die doet.

De verwachting is dat de Duitse afnemers na Pasen 2017 geen eieren van behandelde kippen willen. Een lagere of andere  prijs daarvoor hoeft per definitie niet slecht te zijn. Ook voor eieren van behandelde hennen ontstaan goede marktmogelijkheden. Dat is afhankelijk hoe en wanneer je als pluimveehouder je eieren kan verkopen.

Markt & prijsvorming
Henk Stiphout is niet negatief over de afzet van kolonie-eieren. „De prijs komt op dit moment dichter bij elkaar. Als een pluimveehouder goede kwaliteit eieren levert, zijn er genoeg kansen. Grijp die kans.”

Nederland heeft een zelfvoorzieningsgraad van 340%. De prijs gaat dus altijd met pieken en dalen. De vraag is hoeveel risico je wilt en kunt lopen. Als je kunt verkopen op kostprijs + en je bent over het niveau tevreden, durf dan te beslissen.

De markt blijft continue in beweging. Henk Stiphout: „Waar positioneren afnemers zich? Hoe ontwikkelt de consumptie? Als multinationals echt omschakelen naar meer vrije uitloop eieren, ontstaat er een tekort en is de prijsvorming niet te houden.” Henk Stiphout zegt op intuïtie te reageren; „Je weet niet alles van te voren, consumenten kunnen raar reageren en op een gegeven moment moet je beslissen met alle informatie die je ter beschikking hebt.”
 

Integratie
Is integratie een oplossing? Het neemt volgens Stiphout ook een stuk flexibiliteit weg zoals langere leegstand. Veel pluimveehouders zijn zelf al geïntegreerd; hebben meerdere leeftijden en eigen opfok.

Afnemers hechten volgens Stiphout geen groot belang aan voerfabrikant. „Ze kiezen uit bijvoorbeeld KAT-waardig, houderijsysteem en garantie op basis van herkomst van de eieren met bijvoorbeeld de  lijst van kipnummers. De markt zal beslissen. Dat is lastig want daar heb je als pluimveehouder geen invloed op. Als sector doen we het niet verkeerd; alles met vleugeltjes heeft de laatste jaren nog wel rendement kunnen draaien”, is de conclusie van Henk Stiphout.
 

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal