Pluimveeweb: 'Quota en heffingen binnen TTIP noodzakelijk'

21-06-2016

„Binnen TTIP zou een systeem van quota en heffingen moeten blijven bestaan, net zoals nu onder WTO-regels”, vindt pluimvee econoom Peter van Horne van LEI Wageningen UR. „Dan komt maar een gecontroleerde hoeveelheid eieren en pluimveevlees de EU binnen. Dat geeft voldoende productbescherming, waardoor ondernemers kunnen blijven investeren in duurzaamheid.”

Ook NVP voorzitter Hennie de Haan is voor marktbescherming van de pluimveesector binnen TTIP. Het grootste probleem dat De Haan met het handelsverdrag heeft zijn de ongelijke standaarden in de VS en de EU. „De VS heeft op veel gebieden lagere productiestandaarden dan de EU”, stelt ze.

„Zowel op het gebied van voedselveiligheid, dierenwelzijn als van milieu. En in Nederland zijn die nog hoger.” Door de VS toegang te geven tot de EU wordt de Europese markt nog verder verstoord, stelt ze.

Ten koste van verduurzaming

En dat gaat onder andere ten koste van de verduurzaming van de sector. Als Europees kippenvlees moet concurreren met vlees van een lagere kwaliteit uit de VS, houden de Europese pluimveehouders geen geld meer over om te investeren in duurzaamheid. Terwijl de samenleving daar wel om vraagt.

„Dat maakt de kloof tussen boer en burger groter. Het leidt tot verdere schaalvergroting en specialisatie en daar zit de burger niet op te wachten”, aldus De Haan. „TTIP leidt tot een verdere verstoring van de EU-markt en dat vindt de vakbond onwenselijk.”

Uitgebreide analyse TTIP

Lees donderdag 23 juni de uitgebreide analyse over TTIP waarin verschillende visies over het handelsverdrag worden belicht in het nieuwe vakblad Pluimveeweb.

Heeft u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangen, vraag hem dan hier gratis aan.  

Onderzoek naar gevolgen TTIP

Studente Rowan Vermolen doet onderzoek naar de gevolgen van TTIP voor de pluimveesector en is hiervoor benieuwd naar de mening van pluimveehouders. Pluimveehouders die met haar in gesprek willen over TTIP kunnen mailen naar rdvermolen@icloud.com.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal