Pluimveeweb: Tegemoetkoming voor dubbele DGF-heffing

27-06-2016

De circa 1.800 pluimveehouders die in 2014 al een heffing voor het Diergezondheidsfonds (DGF) hebben betaald over een zittend koppel in 2015 hoeven over 2015 niet nogmaals een DGF-heffing te betalen. En wanneer ze dat al gedaan hadden, krijgen ze het geld terug gestort.

Dat schrijft Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken maandag 27 juni in een Kamerbrief na Kamervragen van CDA Tweede Kamerlid Jaco Geurts.

„Ik zal het bedrag laten berekenen voor alle pluimveehouders die daarvoor in aanmerking komen. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de definitieve aanslag over 2015. Voor zover de heffing al is betaald door de pluimveehouder bij de voorlopige heffing over 2015 wordt het teveel betaalde bedrag teruggestort”, schrijft Van Dam.

In eerste instantie weigerde het ministerie van EZ een tegemoetkoming voor pluimveehouders. Ook na herhaald aandringen van de pluimveevakbonden kregen ze nul op hun rekest. Maar nu is EZ dus toch overstag.

Dubbele DGF heffing

LTO/NOP en de NVP besteedden de afgelopen twee jaar veel aandacht aan de DGF-heffing, voorheen een onderdeel van de PPE-heffing. Ten tijde van de afbouw van het productschap is door LTO/NOP voorzitter Eric Hubers al gepleit om de PPE-heffing vanaf augustus 2014 af te bouwen om een dubbele heffing voor het DGF-onderdeel na afschaffing van het productschap te voorkomen.

Dit heeft het binnen het productschap niet gehaald, waardoor ondernemers die na 1 augustus 2014 dieren opgezet hebben tot 1 januari 2015 de volledige PPE heffingen hebben moeten betalen.

Bij afschaffing van het productschap is de DGF-heffing overgenomen door de overheid. Daar waar de PPE-heffing bij opzet van een koppel werd gefactureerd zal de overheid jaarlijks, na afloop van het jaar, op basis van het gemiddeld aanwezige aantal dieren volgens het KIP-systeem de heffing berekenen en de facturen via RVO versturen. Voor koppels die in 2015 zijn opgezet geeft dat geen probleem, maar koppels welke nog in 2014 zijn opgezet werden tweemaal aangeslagen. Door dit besluit van Staatssecretaris Van Dam is dit probleem verholpen, waardoor pluimveehouder geen dubbele heffing meer hoeven te betalen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal