Pluimveeweb: Met nieuwe leghennenstal klaar voor de toekomst

30-06-2016

Familie Schalk bouwde in het Vlaamse Meer, vlak over de grens bij Breda, een nieuwe scharrelstal voor 55.000 leghennen. Het familiebedrijf groeit hiermee naar 230.000 hennen en is daarmee voorlopig klaar voor de toekomst. Dankzij de rechtstreekse verkoop van eieren aan onder andere buurtwinkels en restaurants houdt de familie meer marge over.

De familie Schalk houdt vrijdag 1 juli van 15.00 tot 21.00 uur een open dag voor sectorgenoten en de buren. „We willen graag het hele dorp uitnodigen zodat alle inwoners van Meer kunnen zien hoe een moderne pluimveestal eruit ziet.” Veel dorpsbewoners kopen de verse eieren uit de eierautomaat van ’t Kakelhof, de naam van het leghennenbedrijf van de familie Schalk.

Wim Smits (32), zijn vrouw Mariëlle Schalk (28) en broer Ron Schalk (26) in de nieuwe stal. Zij zijn samen met vader Christ (53) en moeder Greet (49) de eigenaren van het familiebedrijf. Ook na de uitbreiding willen ze het werk met zijn vijven blijven doen. Alleen woensdagmorgen komt er een jongen met het syndroom van down op het bedrijf helpen.

De familie koos voor het RED-L systeem van Vencomatic. Aangezien de stal 35 meter breed en 108 meter lang is (buitenwerk) is deze ingericht met een 3-portaal brede RED-L opstelling. „We werken in al onze vier stallen met het RED-L systeem en vinden het een fijn systeem”, motiveert Mariëlle Schalk. „Ook zit Vencomatic vlak in de buurt van Meer. Als er een keer iets kapot is, zijn de onderdelen er snel.” De leghennenhouders kozen net als in hun andere stallen voor kunststof roosters. „Dat vinden we comfortabeler voor de hen dan draadroosters. Bovendien kunnen we ook met kunststof roosters de bloedluizen goed bestrijden.”

Vroeger had de familie Schalk ook legbatterijstallen. In 2005 bouwde Schalk haar eerste scharrelstal en in 2009 haar tweede. Ook bouwden de leghennenhouders in 2010 en 2011 twee stallen om naar scharrelhuisvesting. Binnenkort nemen ze hun vijfde scharrelstal in gebruik.

De voorgevel van de nieuwe stal. Bovenlangs loopt de eierband. De stal is gebouwd van prefab stalwanden. „Het steenmotief is verplicht in België omdat het dan wat mooier oogt dan een grijze betonwand”, zegt Mariëlle.

In het systeem zitten zitstokken voor de hennen.

Over de hele stallengte zit een scheidingswand omdat anders de stal (35 x 108 buitenwerk) te breed werd. Ook bevindt er zich in het midden van de stal een scheidingswand. „We mogen maximaal 6.000 hennen per afdeling houden en door die afscheidingen lukt dat beter”, zegt Mariëlle.

In hun nieuwe stal koos Schalk voor twee liermotoren per zijkant zodat de zomer- en winterluchtinlaatventielen automatisch open gaan en ze tijd kunnen besparen. In hun andere vier stallen doen ze ’s winters handmatig een aantal luchtinlaatventielen dicht.

Vanwege de breedte van de stal zitten er in het plafond ook luchtinlaatventielen.

Voor in de stal zitten tunnelkleppen die op hete zomerdagen op kunnen.

Op advies van hun installateur koos Schalk voor hoogfrequente TL verlichting.

Boven in het systeem zitten hoogfrequente TL lampen en onderin LED lampen. Schalk kan alle verlichting dimmen.

Aan beide zijkanten zit een lichtstraat om aan de KAT eisen voor daglicht te voldoen.

De familie werkt net als in hun andere stallen met lengteventilatie.

Achter de lengteventilatoren staat een mestdroogtunnel. Schalk koos voor een mestdroogtunnel van Geerts, dat Rijvers (voormalig leverancier van mestdroogtunnel) overnam. Achter iedere stal van de pluimveehouders staat een mestdroogtunnel. „We werken in alle stallen met een mestdroogtunnel van Rijvers. Dat bevalt ons goed. Bovendien zit het bedrijf in Chaam, niet ver van Meer. Dat is makkelijk als er een keer een storing is”, legt Mariëlle uit.

Schalk belucht in geen van de vijf stallen de mest op de mestbanden in de stal. Hiermee besparen ze energie. „Gemiddeld is het drogestofpercentage van de mest 75 procent. In de zomer halen we 90 procent en in de winter is het soms - afhankelijk van het weer - lastig om de 75 procent te halen”, licht Mariëlle toe.

De mestbanden brengen de mest naar de droogtunnel.

Met een pedaal en zonder de handen te gebruiken kan Schalk straks deze tussendeur openen. Vader Christ Schalk heeft dit ontworpen. „Dit zorgt voor arbeidsgemak zo kunnen we met de voet deze deur openen als we met een trays grondeieren of een paar dode kippen door de stal lopen”, zegt Mariëlle.

De eierband loopt voor het legnest.

De kokers zijn omgedraaid gemonteerd, zodat ongedierte er niet doorheen kan. Dat heeft Schalk preventief gedaan. Het Nederlandse bedrijf Van Eck bestrijdt bij Schalk het ongedierte.

Alle hennen op het bedrijf krijgen water uit eigen bron. In deze tanks slaan de leghennenhouders het water op zodat het water onder druk de leiding in gaat.

Schalk heeft twee eierinpaklokalen. „Onze stallen staan niet parallel naast elkaar, daarom was dit de beste oplossing”, vertelt Mariëlle. In beide eierinpaklokalen werken ze met een inpak- en sorteermachine van Moba. In beide stallen staat een Moba 100 en in 1 stal staat er een sorteermachine bij die voorzien is om ook eieren uit een tray te halen en op de machine te leggen zodat we van alle stallen kunnen sorteren als dat noodzakelijk is.

De pluimveehouders beschikken over een automatische eiersorteerlijn omdat ze een deel van hun eieren rechtstreeks aan bijvoorbeeld buurtwinkels verkopen.

De leghennenhouders hebben ook een handmatige sorteerlijn.

In deze eierautomaat verkoopt Schalk eieren aan huis. Ze verkopen daarnaast ook nog eieren aan buurtwinkels, restaurants, markten en andere vaste afnemers. Wekelijks gaat het om circa 60.000 eieren. Daarnaast koopt een grote afnemer iedere twee weken ook nog 20.000 tot 25.000 eieren. De overgebleven eieren verkoopt Schalk aan twee Nederlandse eierhandelaren. „We willen graag meer eieren rechtstreeks verkopen omdat de marge daarop groter is”, zegt Mariëlle. Al is dat volgens haar niet makkelijk. Grote supermarktketens zoals Delhaize hebben één inkoper en hun ervaring is dat die niet rechtstreeks van een leghennenhouder willen kopen.

Ze verkopen ook eierlikeur, de zogenaamde Kakel Advocaat. „Dat product hebben we samen met een melkveehoudster uit de buurt ontwikkeld, die ook huisverkoop doet. zij verkoopt het product ook”, zegt Mariëlle.

De leghennenhouders houden in één stal witte LSL leghennen.

In de andere drie stallen houden ze bruine hennen van Lohmann en ISA. In de nieuwe stal komen ook bruine ISA hennen. „In iedere stal zitten leghennen van een andere leeftijd zodat we jaarrond eieren van verschillende groottes kunnen leveren”, vertelt Mariëlle. „Sinds twee jaar zijn we gestart met ruien. De witte gaan we tot 120 weken houden. Er is veel vraag naar onze XXL eieren. Bovendien is de aankoop van nieuwe hennen duur”, motiveert Mariëlle. Tot nu toe valt de ziektedruk op hun bedrijf mee, waardoor meerdere leeftijden niet voor problemen zorgde.

Bezoekers wordt erop gewezen dat ze vanuit de skybox hennen kunnen kijken.

De skybox. Mariëlle denkt dat er wekelijks ongeveer 60 bezoekers in de skybox komen. „Vooral veel kinderen komen kippen kijken en ook in de vakanties is het druk.” Haar eigen kinderen Tren (5), Daan (4) en Nienke (2) vinden het ook leuk om kippen te kijken.

Ook de oudere stallen op het bedrijf zijn met prefab stalwandpanelen gebouwd.

Een overzicht van een gedeelte van het bedrijf vanaf de openbare weg. De familie ontvangt de hennen net als het voer van twee leveranciers. „Zo kunnen we vergelijken en houden we beide scherp”, licht Mariëlle toe. Op een gedeelte van de staldaken liggen zonnepanelen. „We hadden liever nog meer zonnepanelen geplaatst maar van de Belgische overheid mogen we geen elektriciteit aan het net leveren, maar moeten we alle stroom die we produceren ook zelf gebruiken.” Mariëlle’s ouders wilden graag een windmolen plaatsen om elektriciteit op te wekken maar dat mag niet in Vlaanderen. Op dat gebied verschillen Nederland en Vlaanderen sterk. Al is het vooral een probleem in hun gemeente Hoogstraten omdat er ook al heel veel energie opgewekt wordt door de tuinbouwers in hun streek (wkk).

Wim Smits (hier links op de foto) begint vrijwel altijd om 6:30 uur met het afdraaien van de mest en rond 8:30 uur met het afdraaien van de eieren. „Nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, help ik hem mee”, zegt Mariëlle. Haar ouders draaien de eieren van de andere twee stallen af in het andere eierlokaal. „Wim en ik gaan de nieuwe stal verzorgen en zijn anderhalf uur per dag meer kwijt aan het afdraaien van de eieren.” Het familiebedrijf wil alle werk met hun vijven blijven doen omdat personeel duur is en de marges klein zijn. Af en toe helpen de grootouders van Mariëlle (76 ) ook mee met het afdraaien van de eieren.

Dit bord maakt geïnteresseerden duidelijk waar ze verse eieren kunnen kopen. De familie Schalk houdt vrijdag 1 juli van 15.00 tot 21.00 uur een open dag voor sectorgenoten en de buren.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal