Pluimveeweb: Geen extra geld voor getroffen boeren

29-06-2016

Den Haag trekt geen extra geld uit voor boeren en tuinders in Zuidoost-Brabant en Noord-Limburg die zwaar schade hebben geleden door de hagelstorm van donderdag. Dat heeft de woordvoerder van staatssecretaris Van Dam laten weten aan Omroep Brabant.

De boeren hadden zich kunnen verzekeren tegen hagelschade, luidt de redenering. Veel boeren hikken aan tegen de hoge verzekeringspremies. Juist daarvoor stelt Economische Zaken jaarlijks zo’n 9 miljoen euro beschikbaar, als tegemoetkoming in de kosten voor de verzekering.

Boeren die zich niet verzekerd hebben, extra compenseren, zou niet eerlijk zijn ten opzichte van diegenen die zich wel verzekerd hebben, aldus de woordvoerder. Bovendien heeft het ministerie simpelweg geen geld voor extra compensatie.

Bezoek

Van Dam brengt vandaag een bezoek aan het getroffen gebied. De water- en hagelschade aan gewassen en veestallen wordt geschat op een half miljard euro. De LTO-organisaties hadden er daarom op aangedrongen dat de overheid het getroffen regio bestempelt als rampgebied, zodat de Wet Tegemoetkoming Schades in werking kan treden.

Hoewel Van Dam dus met lege handen afreist naar Brabant, wil hij volgens de woordvoerder wel in gesprek blijven met de LTO-organisaties om te helpen met praktische zaken. Ook de provincie Brabant denkt mee. Zo wordt onderzocht of er geld kan worden voorgeschoten voor zonnepanelen, om op die manier meteen daken te repareren.

Tekst:Gineke Mons

 
 

Inloggen op de ledenportal