Pluimveeweb: Salmonella Pullorum bij hobbypluimvee in Gelderland

29-06-2016

Bij hobbypluimvee uit de provincie Gelderland (postcodegebied 38, Amersfoort, Gelderse Vallei, West Veluwe en Flevoland) is Salmonella Pullorum vastgesteld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

In maart van dit jaar is er in een ander deel van de provincie Gelderland ook Salmonella Pullorum aangetroffen, volgens de GD. Dat koppel en een contactkoppel dat positief bevonden is, zijn geslacht. 
Bij Nederlands vermeerderingspluimvee is S. Pullorum al meer dan dertig jaar niet meer aangetoond.

Bij een koppel siervogels van diverse leeftijden was sprake van uitval en vermagering. Een aantal dieren zijn opgestuurd naar GD voor nader onderzoek.  Tijdens sectie werd een darmstoornis aangetroffen met miltzwelling, leverzwelling en ontstekingshaardjes in de nier. Uit de lever is Salmonella Pullorum gekweekt. De dierenarts en veehouder zijn in overleg over de vervolgstappen.

S. Pullorum veroorzaakt sterfte bij jonge kippen, het sectiebeeld varieert. Bij volwassen dieren verloopt een infectie in de regel symptoomloos maar zij kunnen levenslang drager blijven en besmetten hun nakomelingen via het ei. Om deze reden is S. Pullorum bij vermeerderingspluimvee bestrijdingsplichtig.

Bacterie nog aanwezig

Bij Nederlands vermeerderingspluimvee is S. Pullorum al meer dan dertig jaar niet meer aangetoond, bij hobbypluimvee is S. Pullorum ook in 2012 aangetroffen. Deze uitbraken geven volgens de GD aan dat de bacterie nog altijd in Nederland aanwezig is.

Het aantonen van de aanwezigheid van de bacterie binnen de hobbypluimveehouderij benadrukt dat contacten tussen de hobby- en bedrijfsmatig gehouden pluimvee voorkomen moeten worden, volgens de GD. Daarnaast zijn de voor salmonella gebruikelijke hygiënemaatregelen van belang.

Zie voor meer informatie over Salmonella Pullorum de site van de GD.
 

Tekst:Tom Schotman & Gezondheidsdienst voor Dieren

 
 

Inloggen op de ledenportal