Boerderij: Zeer, zeer rustig in eierhandel

01-07-2016

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren klasse 62/63 gram daalde deze week met een stuiver naar €5,12 per 100 stuks.

Dat is €2,47 minder dan de laatste week van de eerste jaarhelft van 2015. De richtprijs van witte kooieieren in die gewichtsklasse veranderde niet ten opzicht van vorige week. De €4,24 is €2,64 minder dan een jaar geleden.

Rustige binnenlandse handel
De ‘belabberde’ prijzen zijn het gevolg van heel rustige binnenlandse handel de afgelopen week. Er worden weinig eieren geconsumeerd. Horeca en groothandel kampen met de gevolgen van het slechte weer en merken dat het aspergeseizoen is afgelopen.

Met de vakantie in aantocht loopt de afzet via markt en ambulante handel terug.

Ook de Duitse markt kenmerkte zich deze week als zeer rustig. Alle soorten eieren zijn in voldoende mate aanwezig. Dat de actie met eieren van de Lidl in Duitsland is afgelopen, was merkbaar. De meeste vraag is er naar Freiland.

Productie stijgt
De productie stijgt, doordat recent nieuw opgezette koppels in productie komen.

Dat de vakantie in Noordrijn-Westfalen, de Duitse deelstaat met de meeste inwoners, begint zal de vraag negatief gaan beïnvloeden.

De industrie lijkt geïnteresseerd om overschotten te kopen, maar wel voor een paar centen minder dan vorige week. Als enige ‘trekkende’ partij kunnen ze wat achteroverleunen.

Beschimmelde eieren
Het benauwd vochtige weer is ongunstig voor de houdbaarheid van de eieren. Er zijn diverse partijen met beschimmelde eieren en water onder de pallets gemeld.

Prognose: dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal