Pluimveeweb: 'Blij dat vervoer eendagskuikens bij uitbraak HPAI kan'

05-07-2016

We zijn met de aanpassingen in het draaiboek vogelgriep en vooral dat eendagskuikens bij een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep vervoerd en opgezet mogen worden.

Dat zegt NVP secretaris Jan Brok in een korte reactie op de aanpassingen in het draaiboek vogelgriep. Brok benadrukt dat het voorstellen zijn en het definitieve draaiboek nog gemaakt moet worden. „Maar het aangepaste draaiboek vinden we beter dan het draaiboek dat bij de uitbraken in 2014 werd gebruikt.”

Het ministerie van Economische Zaken kreeg bij de aanpak van de hoogpathogene vogelgriep uitbraken in november 2014 veel kritiek. De pluimveesector had vooral veel kritiek op het vervoersverbod van eendagskuikens.

Steun wetenschap

Daardoor moesten miljoenen gezonde eendagskuikens worden gedood omdat pluimveehouders hun stallen niet mochten herbevolken tijdens het vogelgriep regime. Hier ondervonden broederijen, pluimveehouders en slachterijen veel emotionele en financiële schade van.

In januari 2015 zei Professor Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht dat het vervoer van eendagskuikens niet verboden had hoeven worden. Het risico dat eendagskuikens het virus bij zich dragen of verslepen is namelijk nihil. Het ministerie van Economische Zaken neemt die adviezen uit de wetenschap nu over.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal