Pluimveeweb: Pluimveesector ziet niets in Wet dieraantallen

08-07-2016

vrijdag 8 juli 2016
De pluimveesector is geen voorstander van de Wet dieraantallen, die de provincies de mogelijkheid geeft de omvang van veehouderijen verder te begrenzen.

Daarmee reageert koepelorganisatie Avined op de uitkomsten van het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO). Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat mensen die in een straal van een kilometer van vijftien of meer veehouderij bedrijven wonen meer luchtwegklachten hebben. Het Kabinet wil naar aanleiding van dit onderzoek het eerder aangekondigde wetsvoorstel dieraantallen verder in gang zetten, maar Avined ziet hier dus niets in. 

„Het beperken van de bedrijfsontwikkeling op grond van dieraantallen en/of dierdichtheid in een regio en daarvoor decentraal beleidsruimte met instrumentarium creëren helpt niet bij het ontwikkelen van een sterke, gezonde, toekomstbestendige en duurzame pluimveesector”, meldt Avined. 

Zeer divers provinciaal beleid
Samenwerken en investeren in onderzoek en maatregelen om de innovatieve pluimveesector verder te ontwikkelen en emissiearmer te maken helpt volgens Avined wel. De pluimveesector is daarom niet positief over de door de ministeries van I&M en EZ aangekondigde wet over dieraantallen. 

De pluimveesector maakt zich zorgen over zeer divers provinciaal beleid. De sector hoopt dat de aankondiging van deze wet op provinciaal niveau niet al gaat leiden tot een stilstand van de veehouderij, waardoor ook ontwikkelingen naar een meer toekomstgerichte en een verder verduurzaamde veehouderij worden gedwarsboomd.

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal