Pluimveeweb: Vitelia verkleint deeltjesgrootte voer onbehandelde hennen

20-07-2016

Oirlo, woensdag 20 juli 2016
Vitelia Voeders verkleint de gemiddelde deeltjesgrootte van het voer voor onbehandelde hennen omdat kippen met hele snavels beter in staat zijn om verschillende voerdeeltjes te selecteren.

Om fijner meelvoer te maken kan de voerfabrikant op haar productielocaties in het Limburgse Oirlo en Ysselsteyn sinds kort grondstoffen walsen en vervolgens te hameren. „Zo blijven de voordelen van het walsen - scherp voer - behouden en zitten er minder grove maïsdeeltjes in het voer, zodat hennen die er niet selectief uit kunnen pikken”, zegt verkoopadviseur Frank Rooijakkers van Vitelia Voeders. 

De voerfabrikant produceert sinds 2009 op haar locaties in Oirlo en Ysselsteyn legvoeders volgens het Magi-Mill-procedé. Doel van dit procedé is dagelijks in de gehele legpluimveestal een gelijkwaardig rantsoen aan te kunnen bieden. 

Selectief maïs pikken
Meelvoeders kunnen ontmengen in onder andere de silo en het voersysteem. Bovendien zijn kippen in staat om selectief voer deeltjes te pikken. „In de praktijk ziet men dat er kippen zijn die de grove delen - vaak maïs - er eerst af eten. Daarom maken we per grondstof de keuze welke behandeling qua structuur het beste is; walsen, hameren of in de oorspronkelijke vorm”, vertelt Rooijakkers. 

„We maken nu fijner meelvoer. Hiermee wordt het ontmengen, selectief vreten en vermorsen beperkt. De kippen, voor en achter in stal, krijgen hierdoor een uniformer rantsoen aangeboden. Met het fijnere meelvoer spelen we in op de wensen van kippen met hele snavels”, besluit Rooijakkers.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal