Pluimveeweb: Voedingscentrum: 'Regelmatig een ei eten gezond'

21-07-2016

donderdag 21 juli 2016
Elke dag een ei eten is volgens het Voedingscentrum niet gezond. Maar hierbij hoort wel direct een nuance: eieren bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en eiwitten. Echter, in de eidooier zit ook cholesterol en verzadigd vet. Beide verhogen het cholesterolgehalte van het bloed. En dat verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Verzadigd vet in voeding verhoogt het cholesterolgehalte van het bloed meer dan het cholesterol in voeding. „Pas dus vooral op met voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet, zoals koekjes, snacks en vette kaas- en vleesvarianten”, adviseert het Voedingscentrum. 

Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat iemand verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, vlees, ei en/of vleesvervangers. Het eten van 2-3 eieren per week past in een gevarieerde voeding. 

4 eieren per week
„Wil je meer eieren eten, eet dan minder vet vlees, kaas en leverproducten. Omdat vegetariërs over het algemeen minder verzadigd vet binnen krijgen, kunnen ze meer eieren per week eten dan vleeseters: 4 stuks per week”, aldus het Voedingscentrum. 

Consumenten kunnen eieren volgens het Voedingscentrum het beste bewaren in de doos in de koelkast. Door de lage temperatuur blijven de eieren langer vers en wordt ook de groei van bacteriën geremd. Schadelijke bacteriën zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans. 

Temperatuur gelijk houden
In de winkel staan eieren bewust niet in de koeling. De schaal beschermt het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil. Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan en ze worden vervolgens in een tas mee naar huis genomen, wordt er, door het temperatuurverschil, condens gevormd. 

Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren treedt er minder condensvorming op. De eieren blijven dan langer goed. Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt zoveel mogelijk gelijk gehouden, aldus het Voedingscentrum.

Tekst:Tom Schotman & Voedingscentrum

 
 

Inloggen op de ledenportal