Pluimveeweb: 'Vegetarisch dieet met een beetje zuivel en vlees meest efficiƫnt'

30-07-2016

zaterdag 30 juli 2016
Het meest efficiënte dieet om de wereldbevolking in de toekomst te kunnen blijven voeden, is een vegetarisch dieet met een beetje zuivel en vlees.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek, meldt de website motherboard.vice.com. Om de groeiende wereldbevolking ook in de toekomst te kunnen voeden, moet de productie volgens een onderzoek van de VN de komende 35 jaar met 60 procent omhoog.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat een veganistisch dieet niet het meest efficiënte manier is om dat doel te bereiken. Onderzoekers hebben berekend dat meer mensen gevoed kunnen worden als ze een beetje vlees blijven eten. Dat druist in tegen het idee dat veeteelt inherent inefficiënt is.

Grens aan minder vlees eten
Met voedselzekerheid in gedachten hebben onderzoekers 10 verschillende diëten met elkaar vergeleken. De graadmeter was hoe efficiënt gebruik er wordt gemaakt van de omgeving.

De resultaten werden vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Elementa. Het is heel duidelijk dat meer mensen gevoed kunnen worden als mensen minder vlees eten, maar daar zit ook een grens aan. Als iedereen alleen nog maar groente eet blijkt het land minder mensen te onderhouden.

4,5 procent vegetariër
Het is voorlopig niet realistisch om te denken dat mensen over zullen stappen op een vegetarisch dieet. Volgens een recente studie van de Wageningen Universiteit is zo’n 4,5 procent van de Nederlandse bevolking nu vegetariër. Lees op de website motherboard.vice.com meer over het onderzoek.

Tekst:Motherboard.vice & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal