NieuweOogst: Vogelgriep in Frankrijk laat zich lastig uitroeien

12-08-2016

De pluimveehouderij in het zuidwesten van Frankrijk kampt sinds vorig jaar met hoogpathogene vogelgriep. Na drie maanden zonder uitbraken dook vogelgriep vorige maand op drie bedrijven weer op. Volgens de Franse autoriteiten hebben ze de situatie onder controle.

Hoe is het begonnen?
Op 24 november 2015 komt hoogpathogene vogelgriep aan het licht bij hobbykippen in de Dordogne. Het gaat om het subtype H5N1. Het is de eerste uitbraak van hoogpathogene vogelgriep (HPAI) in Frankrijk sinds 2007. Later blijkt dat er in de voorafgaande maanden al vogelgriep heerste bij Frans pluimvee.

Na de eerste diagnose vinden de veterinaire autoriteiten als gevolg van intensievere controles ook HPAI bij commerciële pluimveebedrijven. Daarbij wordt duidelijk dat meerdere subtypes een rol spelen. Naast H5N1 blijken H5N2 en H5N9 voor uitbraken te zorgen. Eind december zijn al 65 bedrijven besmet.

Waar komen de virussen vandaan?
Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het Franse HPAI-virus in laagpathogene vorm in eenden of ganzen is geïntroduceerd en is gemuteerd tot een HPAI-virus. Vervolgens heeft dit virus genoomsegmenten met andere LPAI-virussen (HxN9, HxN2, HxN1 en HxN3) uitgewisseld. Deze virussen zijn via bedrijfs- of dier- of omgevingscontacten verspreid.

Door het grotendeels ontbreken van verschijnselen bij eenden en ganzen hebben de virussen mogelijk al geruime tijd gecirculeerd voor de eerste uitbraak is vastgesteld.

Wat deden de Fransen om HPAI te bestrijden?
In april is de vogelgriepepidemie nog steeds niet onder controle. Al bijna tachtig bedrijven zijn besmet. De Franse overheid besluit tot sanitaire leegstand in achttien departementen. Vierduizend Franse pluimveehouders moeten hun stallen minstens vijf weken leeg laten staan.

Hoeveel risico loopt de pluimveehouderij in Nederland op besmetting vanuit Frankrijk?
De Deskundigengroep pluimveeziekten concludeert dat het risico op introductie van vogelgriep in Nederland vanuit Zuidwest-Frankrijk beperkt is. Handelscontacten tussen Nederland en het Franse risicogebied zijn er niet. Ook de kans op versleping van het virus naar Nederland via wilde vogels lijkt beperkt.

Onlangs waren er weer drie uitbraken. Krijgen de Fransen vogelgriep onder de duim?
Volgens de Franse autoriteiten vormen de jongste uitbraken geen reden om extra ongerust te worden. Ze zien de uitbraken als incidenten die kunnen optreden bij het herbevolken van het getroffen gebied in combinatie met intensieve controle.

 
 

Inloggen op de ledenportal