Pluimveeweb: Duitse deelstaten willen extra eisen stellen aan bio opfokhennen

12-08-2016

vrijdag 12 augustus 2016
Vier Duitse deelstaten zijn van plan om vanaf 1 oktober extra eisen te stellen aan biologische opfokhennen voor de legsector. Wanneer de extra eisen werkelijk gaan gelden, dan is dat een groot probleem voor Nederlandse opfokbedrijven omdat ze hier niet aan voldoen.

De Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen, Mecklenburg-Vorpommern en Schleswig-Holstein zijn van plan de extra eisen te gaan stellen. Als het aan de regeringen van die deelstaten ligt, mag een biologische leghennenhouder vanaf 1 oktober 2016 alleen hennen opzetten die van biologische eendagskuikens afkomstig zijn. Ook moeten de hennen worden opgefokt in stallen voor maximaal 4.800 opfokhennen. 

„Aan deze eisen kunnen Nederlandse opfokbedrijven niet voldoen”, aldus een woordvoerder van de Nederlandse broederij. Volgens hem is het een juridisch steekspel waarmee de deelstaten hun eigen broederijen en opfokbedrijven willen beschermen. Hij verwacht niet dat de extra eisen worden goedgekeurd door de Europese Commissie omdat de bezwaren vanuit onder meer Nederland, België maar ook Duitsland zelf groot zullen zijn. 

Eerdere poging mislukt
„Een eerdere poging - om de import van Nederlandse biologische opfokhennen te weren of beperken - via een klacht bij de Europese Commissie is toen ook mislukt”, vertelt de woordvoerder. 

„De extra eisen worden aangemerkt als een Duitse nationale invulling van eisen ten behoeve van biologische moederdieren en biologische opfokhennen, voortvloeiend uit een gat in de Europese wetgeving. De EU stelt namelijk geen eisen aan biologische moederdieren en opfokhennen.”

Oneerlijke concurrentie
„De Duitse broederijen spreken van oneerlijke concurrentie. Ze menen dat Nederlandse broederijen goedkoper biologische hennen kunnen opfokken. Maar dat is niet waar”, zegt de woordvoerder.  

„In Nederland zetten we maximaal 10 biologische opfokhennen per vierkante meter op en in Duitsland 14. De bezetting in Duitsland is dus 40 procent hoger, waardoor ze biologische hennen 0,60 tot 0,90 euro per hen goedkoper op kunnen fokken dan in Nederland.” 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal