NieuweOogst: LTO/NOP overlegt over DGF-heffing 2015

17-08-2016

De LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij heeft overleg gevoerd met medewerkers van Economische Zaken en RVO.nl over de verstuurde definitieve beschikking heffingen Diergezondheidfonds 2015. 

De huidige beschikkingen zijn vastgesteld door gebruik te maken van de aanvoerdatum van de dieren en een vaste omzetsnelheid behorende bij de diercategorie. Hierdoor kunnen grote afwijkingen voorkomen in het gemiddeld aantal dieren.

Dit zorgde voor veel klachten bij LTO/NOP. Om te voorkomen dat RVO overspoeld wordt met bezwaarschriften zoektl LTO/NOP samen met het Ministerie van Economische Zaken en RVO.nl kijken naar een oplossing. De sector betaalt ook de uitvoering van deze regeling.

Praktische benadering aantallen
De sector vraagt het Ministerie en RVO.nl om bij de berekening de gemiddelde dieraantallen uit de praktijk zo realistisch mogelijk te benaderen. Dit kan door gebruik te maken van de aantallen aangevoerde en afgevoerde dieren uit het KIP-systeem. Hiervoor is het wel belangrijk dat alle ondernemers deze hebben ingevoerd.

Controleren
LTO/NOP vraag pluimveehouders dan ook om te controleren of alle aan- en afgevoerde koppels van de jaren 2013 tot heden zowel aan- als afgemeld zijn en dat bij het aanmelden ook de juiste categorie gemeld is. Dit om de te betalen Diergezondheidsheffing zo goed mogelijk bij de praktijk aan te laten sluiten.

LTO/NOP vroeg het ministerie om de huidige definitieve heffing in te trekken, het ministerie komt hier eerdaags op terug.

Pro-formabezwaarschrift
LTO/NOP adviseert pluimveehouders nog even te wachten met het insturen van het pro-formabezwaarschrift, waar zij afgelopen week toe opriepen, totdat vanuit het ministerie is aangegeven hoe het omgaat met de verstuurde beschikkingen. 

Voor volgende week staat een overleg tussen Avined en het ministerie gepland waarna NOP hoopt met nieuws te komen over de Diergezondheidsheffing, mogelijk al eerder.

 
 

Inloggen op de ledenportal