Pluimveeweb: WUR onderzoekt leefomstandigheden kuikens in broederijen

07-09-2016

Den Haag, woensdag 7 september 2016
Wageningen UR gaat binnenkort, in opdracht van staatsecretaris Martijn van Dam, onderzoek doen naar de leefomstandigheden van kuikens in broederijen. Van Dam verwacht dat de onderzoeksresultaten binnen zes maanden beschikbaar zijn.

Dat schrijft de staatsecretaris van Economische Zaken (EZ) in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde in juni dat EZ hier binnen zes maanden onderzoek naar moet doen. De zaak was aangespannen door  Wakker Dier. De actiegroep verwacht dat het welzijn van eendagskuikens in het geding is als ze de eerste 72 uur na uitkomst geen voer en water krijgen. 

Het College heeft Van Dam gevraagd nader onderzoek te laten doen met als vraag ‘Hoe lang kunnen kuikens, onmiddellijk nadat zij uit het ei zijn gekomen, volgens de recente, gangbare wetenschappelijke inzichten, uitsluitend teren op de reserves uit hun dooierzak, zonder dat kan worden gezegd dat hen de nodige verzorging wordt onthouden doordat aan hen geen voer en water wordt verstrekt?’

Bovendien zal Wageningen UR een gemotiveerd commentaar moeten geven op de reactie van Wakker Dier op een Wageningen UR rapport over dit onderwerp van Lourens en Leenstra uit 2014 en op de wetenschappelijke publicaties die Wakker Dier aanhaalt.

Literatuur- en praktijkonderzoek
Van Dam zal Wageningen UR op korte termijn een onderzoeksopdracht geven. Het onderzoek zal uit twee onderdelen bestaan. Er zal ten eerste een uitgebreide literatuurstudie plaatsvinden. Het rapport van Wakker Dier en het rapport van de WUR dateren uit respectievelijk 2013 en 2014. Sindsdien is er echter veel inspanning verricht naar het effect van vroege voer- en waterverstrekking op het welzijn (inclusief de diergezondheid) van kuikens. 

Tevens zal er bij kuikens die uitkomen in de stal, en daarmee direct de beschikking hebben over voer en water, worden bekeken op welke termijn kuikens zelf voer en water gaan opnemen na het uitkomen. De resultaten van dit onderzoek worden verwacht binnen de termijn van zes maanden die de rechtbank Van Dam hiervoor heeft gegeven.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal