Pluimveeweb:Global Food: 'Er is een markt voor elk ei'

15-09-2016

Bekijk de fotoserie Global Food Group BV: 'Er is een markt voor elk ei'. Lees de reportage over de volgende schakel in het nieuwste vakblad Pluimveeweb.

Global Food Group wil in 2020 samenwerken met 15 procent van de Nederlandse legpluimveehouders. „Want door samenwerking en keten gericht denken, kan elke schakel geld verdienen”, zegt Math Lemmens, algemeen directeur Global Food.

Bekijk hier de fotoreportage en lees het artikel over de volgende schakel in het nieuwste vakblad Pluimveeweb. Wanneer u het vakblad Pluimveeweb, dat donderdag 15 september uitkomt, niet ontvangt, vraag hem dan hier gratis aan.  

Global Food Group B.V. is met een aantal bedrijven actief in de productie en verwerking van regulier en biologisch legpluimveevoer, eieren en eiproducten. Het Limburgse bedrijf levert vloeibaar eigeel, - eiwit, heel ei en klantspecifieke eimengsels.

Sinds april 2016 is de familie Lemmers 100% eigenaar geworden van de Global Food Group. Math Lemmers (links) is algemeen directeur. Pieter-Jan Luykx is als commercieel directeur verantwoordelijk voor de verkoop van eiproducten in de Benelux en Scandinavië . Daarnaast ondersteunt hij de verkoopkantoren in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De ontvangst van de eieren. Math Lemmers: „We verwerken nu circa 20 miljoen eieren per week, 65% van contractbedrijven, de rest uit de handel.”

Wekelijks verwerkt Global Food nu 12% van de Nederlandse markt. Het doel is om in 2020 alle benodigde eieren volledig geïntegreerd te produceren en af te zetten. Global Food Group koppelt voer, leghennen, transport, afname eieren en financiën aan elkaar en verzorgt audits met klanten van eieren of eiproducten bij legpluimveehouders.

De eiproducten fabriek in Ospel, produceert wekelijks zo’n 1000 ton vloeibaar eiproduct voor onder andere de pasta-, koekjes-, likeur- en cake-industrie. De fabriek bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de eieren gebroken en wordt het eigeel van het eiwit gescheiden. Binnenkort worden nieuwe machines geplaatst en kan Global Food 400.000 eieren per uur breken.

In het tweede deel, de high care, gelden extra hygiënemaatregelen. Via grote opslagtanks met roerwerken gaat het eiproduct naar de pasteurisatie en homogenisatie voor het splitsen van vetdeeltjes.

In grote tanks van 25.000 liter wordt het eigeel geroerd en verder verwerkt. Op wens van de klant worden specifieke mengsels toegevoegd zoals kruiden, zout of suiker.

De operator volgt het hele proces. De fabriek draait met twee ploegen met een vast groep personeel en uitzendkrachten als flexibele schil.

Het product wordt terug gekoeld naar 2°C en verpakt in rvs-tankjes of pallecons (een kunststof container met een steriele liner), in tankwagens met eigen transport of in een klantspecifieke verpakkingen.

Het eigen geaccrediteerde lab onderzoekt de eiproducten chemisch en microbiologisch. Global Lab bewaart de monsters tot de houdbaarheidstermijn van het eindproduct, bijvoorbeeld koekjes, is verstreken.

Het transport vindt grotendeels plaats met eigen tankwagens. Het afzetgebied van Global Food Group is voornamelijk Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

De wasplaats voor de vrachtwagens. Global Maintenance verzorgt het technisch onderhoud van alle Global Food bedrijven. Global Food Group wil in 2020 samenwerken met 15% van de Nederlandse legpluimveehouders. „Want door samenwerking en keten gericht denken, kan elke schakel geld verdienen”, zegt Math Lemmens.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal