Pluimveeweb: 'Grote kwaliteitsverschillen in nieuwe granenoogst'

03-10-2016

Tussen de beste en slechtste partij die dit jaar geanalyseerd is, kan wel 4 punten energiewaarde zitten en meer dan een gram darmverteerbaar lysine. Daarnaast is er dit jaar een grote variatie als het gaat om mycotoxinen.

Dat stelt nutritionist Rob Nieuwenhuis van voerfabrikant Gijs. Hij zegt dat door de grote kwaliteitsverschillen tussen granen er niet van gemiddelde waarden uitgegaan kan worden. „Aangezien granen zo’n 60 tot 70 procent van het rantsoen uitmaken.”

Beoordelen kwaliteit
Dat het op juiste waarde schatten van granen nog niet zo simpel ligt, bleek onlangs tijdens het tweede Varkenscafé, georganiseerd door Gijs. Zo’n 40 varkenshouders kwamen bijeen op het zeugenbedrijf van Marcel en Karin Gerner in Mariënheem.

Bij de presentaties op deze avond werd de nadruk gelegd op de het beoordelen van de kwaliteit van granen. Het blijkt dat het hectolitergewicht een matige voorspeller is van de werkelijk voederwaarde. Daarnaast draait het bij het inschatten van de juiste voederwaarde om méér dan alleen het zetmeel, eiwit en ruwe celstof. De verschillende vezelfracties bepalen uiteindelijk waar en hoe een graan wordt afgebroken in de darm en welk effect dit heeft op de darmgezondheid en mest.

Tekst:Ruben van Boekel

 
 

Inloggen op de ledenportal