Pluimveeweb: Eisen Beter Leven keurmerk aangepast

06-10-2016

Vanaf 1 september 2017 moeten pluimveehouders die deelnemen aan het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming aan aanvullende eisen voldoen.

Een aantal daarvan gelden voor alle soorten pluimvee, schrijft ABZ Diervoeding op haar website. Enkele belangrijke daarvan zijn:

  • Bedrijven dienen aangesloten te zijn bij een door de Stichting Beter Leven goedgekeurde ‘ketenregiseur’ zoals eierhandel of slachterij. De ketenregisseurs zijn verantwoordelijk voor het informeren van de bij hen aangesloten primaire bedrijven en het verzamelen van de benodigde input van deze primaire bedrijven.
  • De brandveiligheid op het bedrijf moet eens in de 5 jaar gecontroleerd worden (een zogenaamde Agro Electro Inspectie). Deze moet voor 1-1-2022 voor de eerste keer uitgevoerd zijn.
  • Er dienen afspraken te worden gemaakt met de dierenarts over de wijze van het euthanaseren van niet behandelbare dieren.

Wijzigingen sinds 1 september 2016
Voor leghennen zijn er een aantal zeer belangrijke wijzigingen doorgevoerd per 1 september 2016:

  • Er mogen geen mogelijk dioxine houdende afleidingsmaterialen verstrekt worden zoals bijvoorbeeld de nu zeer veel gebruikte gasbetonblokken.
  • Per 1 september kunnen er geen etagestallen meer aangemeld worden. Alle stallen die voor die tijd in gebruik waren of aangemeld als Beter Leven stal mogen nog wel gebruikt worden. Bij verbouw komt dit te vervallen. Bedrijven met gecertificeerde stallen mogen na deze datum ook geen meer-etage stallen meer bijbouwen.
  • Bij nieuwbouw, renovatie of vervanging van de zitstokken na 01-01-2017 moeten zitstokken gebruikt worden welke aan de bovenkant afgerond zijn (paddenstoel vorm).

„Al met al dus voor sommige bedrijven behoorlijk ingrijpende wijzigingen, omdat er in Nederland een behoorlijk aantal 2-etage stallen staan (al of niet met wintergarten) die nu niet meer in aanmerking komen als 1 ster stal, mocht de vraag daar naar komen”, schrijft de voerfabrikant.  

Ook bij nieuwbouwplannen zal er volgens de voerfabrikant goed gekeken moeten worden wat de bestemming van de stal gaat worden. Vaak is ruimte op een bouwblok beperkt en is het bouwen in etages relatief goedkoop, maar daarmee kan er dus niet meer omgeschakeld worden naar 1 ster.

In grote lijnen moeten de stallen aan de volgende eisen voldoen:

Eis: Normaal scharrel 1 ster Beter Leven 2 sterren Beter Leven 3 sterren Beter Leven
Oppervlakte binnenruimte 9 hennen per m2 9 hennen per m2 9 hennen per m2 6,7 hennen
Overdekte uitloop Nee Ja Ja Ja
Vrije uitloop naar buiten Nee Ja Ja, 4 m2 per hen Te openen dagverblijf
Maximum groepsgrootte Nee (geen KAT) 6.000 dieren 6.000 dieren 6.000 dieren
Snavelkap verboden Nee (geen KAT) Nee Nee Ja
Afleidingsmateriaal verplicht Nee Ja Ja Ja
 
 

Inloggen op de ledenportal