Pluimveeweb: 4 acute snot besmettingen in Zuid-Nederland

11-10-2016

In de afgelopen twee maanden zijn opnieuw vier gevallen van acute snot (Coryza) bij pluimvee vastgesteld. Alle vier uitbraken vonden plaats in Zuid-Nederland. Het gaat om drie gevallen bij hobbypluimvee (rood) en het meest recente geval was op een pluimveebedrijf (zwart).

Dat maakte de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) maandag 10 oktober bekend. De uitbraken zijn op onderstaande kaart per postcodegebied weergegeven. De GD maakte niet bekend op welke type pluimveebedrijf het gaat.

Eerder dit jaar waren er meer acute snot besmettingen op zowel pluimveebedrijven als bij hobbypluimvee in Nederland. Eind mei waren er in ons land al zeven uitbraken vastgesteld. Daarna was het een tijdje rustig. Maar begin augustus was er een uitbraak op een leghennenbedrijf in de Vlaamse provincie Antwerpen.

Hygiënemaatregelen

Om mogelijke verspreiding te voorkomen adviseert GD strikte hygiënemaatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van acute snot.  Pluimveehouders krijgen het dringende advies om bij een verdenking direct contact op te nemen met de dierenarts en tevens de erfbetreders in te lichten.

De infectie is zeer besmettelijk, maar de bacterie kan slechts zeer kort buiten het dier overleven. Hygiënemaatregelen zijn daarmee zeer effectief in het voorkomen en beperken van de infectie. Acute snot is niet overdraagbaar op de nakomelingen van de hennen.

Meer informatie over acute snot is te vinden op de website van de GD.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal