Boerderij: Stemming in eierhandel blijft positief

14-10-2016

De handel in eieren was ook deze week vriendelijk.

De NOP-richtprijzen gaan over de hele linie dan ook iets omhoog. De prijs voor 100 stuks bruine scharreleieren in de klasse 62/63 gram stijgt met 6 cent naar €5,57. Voor 100 stuks kooi-eieren ligt de prijs na een stijging van 9 cent op €4,74.

Retail vraagt meer eieren
Vanuit de retail is er iets meer vraag naar eieren. Bij verschillende afnemers waren wat acties en dan worden wat meer eieren afgenomen. De industrie houdt zich daarentegen nog wat afzijdig op de markt. Daar zitten nog genoeg voorraden en de industrie bestelt alleen de broodnodige eieren. Extra volumes worden niet afgenomen.

'Taaie export'
De export van eieren wordt door handelaren omschreven als taai. In het Midden-Oosten is de concurrentie vanuit de Verenigde Staten (VS) nog altijd groot. Eieren uit de VS zijn een stuk goedkoper en daar valt moeilijk mee te concurreren. De uitvoer van eieren naar Afrika is tam, omdat daar niet altijd de financiële middelen aanwezig zijn.

Verbetering markt
Voor de komende weken wordt een verdere verbetering van de markt verwacht. Richting de feestdagen zal de vraag naar eieren verder toenemen en dat zal de prijs ook in de komende weken ondersteunen. De gebeurt echter wel in kleine stapjes. Grote prijssprongen worden niet verwacht.

Prognose: lichte prijsstijging.

 
 

Inloggen op de ledenportal