Pluimveeweb: Ierse pluimveehoudster wint Europese innovatieprijs

17-10-2016

De Ierse pluimveehoudster Margaret Farrelly heeft de Innovation Prize for Women Farmers 2016 gewonnen. Die onderscheiding voor vrouwelijke ondernemers in de land- en tuinbouw wordt toegekend door de EU-koepel van landbouworganisaties COPA.

Farrelly houdt legkippen met vrije uitloop. In 1987 startte ze met 150 kippen. Inmiddels werkt ze samen met 22 andere pluimveehouders. In totaal houdt de onderneming Irish Farmers Association (IFA) 168.000 leghennen die 150 hectare uitloop ter beschikking hebben. Ze realiseert een jaarlijkse omzet van 6,2 miljoen euro.

Innovatie
Innovatie, bijvoorbeeld op het gebied van verpakking, staat centraal op het bedrijf. Een deel van de opbrengst gaat naar de kankerbestrijding. Farelly heeft ook geïnvesteerd in de productie van eieren met een hoger gehalte aan Omega 3, selenium en vitamine E. Ze bereikt dat met behulp van aangepast voer.

Sleutelrol vrouwen
Willemien Koning-Hoeve, voorzitter van het Copa Women Committee meldde dat er dit jaar 33 inzendingen waren voor de COPA-awards. Het thema was dit keer ‘Vrouwen als drijvende kracht achter innovatie en groene groei in de EU’. Het niveau van de deelnemers toont volgens Koning aan dat vrouwen een sleutelrol vervullen bij de ontwikkeling van de plattelandssamenleving.

Nederlandse eervolle vermelding
Een eervolle vermelding ging naar de Nederlandse Corine Fleuren die mini-appelboomjes op de markt brengt die minder ruimte nodig hebben en niet groter worden dan 50 centimeter.
 

Tekst:Monique van Loon / Nieuwe Oogst

 
 

Inloggen op de ledenportal