Pluimveeweb: Steeds meer boeren krijgen een burn-out

24-10-2016

Agrarische coaches begeleiden de afgelopen maanden vaker boeren met klachten over een burn-out. Dat blijkt uit een belronde door Agrio, de uitgever van Pluimveeweb.

Signalen worden te lang genegeerd en de gevolgen onderschat, zegt coach Dik Veefkind uit Heerhugowaard. „Het verschil tussen werknemers en boeren is dat boeren zelfstandig ondernemer zijn, waarbij privé en werk door elkaar heen lopen en de verantwoordelijkheden en gevolgen vaak groter zijn dan bij werknemers.” Veefkind constateert veel schaamte bij boeren als ze bij hem aankloppen.

Familiebedrijf

Agrarisch coach Liza Simons uit het Brabantse De Mortel wijt de oorzaak van de burn-outs aan de toenemende druk op boeren. „Ook relatieproblemen tussen partners, ouders en kinderen kunnen een oorzaak zijn. Bij boeren speelt mee dat ze een familiebedrijf hebben, waardoor niet alleen een bedrijf maar ook een gezin getroffen wordt bij werkuitval of tegenvallende cijfers.”

Simons adviseert boeren met een burn-out de oorzaak van het probleem aan te pakken. Daarnaast is het belangrijk om ruimte te creëren om het energieniveau weer op te krikken.

Tekst:Fenneke Wiepkema

 
 

Inloggen op de ledenportal