Pluimveeweb: Waarschuwing voor tekort aan dierlijke eiwitten in voeding

24-10-2016

Doordat in het westerse eetpatroon vleeseiwitten steeds meer worden vervangen door eiwitten uit graan, dreigt er een tekort aan dierlijke eiwitten in ons voedsel. „Voor het verschil in eiwitkwaliteit in onze voeding is nauwelijks aandacht.”

Dit stelt hoogleraar Toon van Hooijdonk. Hij waarschuwt voor deze ontwikkeling in zijn afscheidsrede als buitengewoon hoogleraar Zuivelkunde aan Wageningen University & Research die hij op 20 oktober hield. „Omdat planteneiwitten een andere kwaliteiten hebben dan dierlijke eiwitten is het van belang de aminozuursamenstelling van een eiwitmengsel te bezien.”

Verbeteren voedingsstatus
Als voorbeeld noemt Van Hooijdonk de vervanging van vleeseiwitten door eiwitten uit graan: „Bij zo’n vervanging daalt de eiwitkwaliteit in de voeding met 30 procent. Dat betekent dat je er meer van moet nemen om de aanbevolen hoeveelheid essentiële aminozuren binnen te krijgen. Dat geldt ook voor de vervanging van melkeiwitten. Voor het verschil in eiwitkwaliteit is nauwelijks aandacht”, zegt de hoogleraar.

Dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivel leveren 35 procent van de eiwitten in het eetpatroon. Eiwitten vormen in het voedingspatroon van de mens de belangrijkste en duurste macronutriënt, die in relatief grote hoeveelheden voor het lichaam nodig zijn. „Zelfs kleine hoeveelheden vlees en zuivelproducten verbeteren al de voedingsstatus bij mensen met een laag inkomen.”

Eiwitten van dierlijke oorsprong hebben een andere kwaliteit dan die van plantaardige bronnen. De eiwitkwaliteit van dierlijke eiwitten is ‘hoger’ doordat deze eiwitten zijn opgebouwd uit een breder scala van bouwstenen, de aminozuren. „Dierlijke eiwitten bevatten de zogenaamde essentiële aminozuren, zoals lysine,” verklaart prof. Van Hooijdonk. „Deze verteerbare, essentiële aminozuren zijn niet vervangbaar en kunnen door het lichaam niet worden gemaakt. Ze moeten dus via de voeding worden aangevuld.”

Tekst:Ruben van Boekel

 
 

Inloggen op de ledenportal