Pluimveeweb: Ook ophokplicht in Belgiƫ

10-11-2016

donderdag 10 november 2016
Na Nederland geldt sinds donderdag 10 november ook een ophokplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee in België.

Dat besloot Federaal Minister van Landbouw Willy Borsus. De ophokplicht in Belgie duurt minstens 30 dagen. De aanleiding hiervoor zijn de vondsten van hoogpathogene H5N8 vogelgriep in buurlanden (Nederland en Duitsland), maar ook in Hongarije, Polen, Oostenrijk, Zwitserland en Kroatië. 

„Het virus wordt verspreid door wilde vogels, in het bijzonder watervogels op weg naar het zuiden. De trekvogels, die in de zomermaanden in Siberië verblijven, brengen het virus mee tijdens hun tocht naar het zuiden om te overwinteren”, schrijft het Vlaamse Pluimvee Actueel.  

Regels
Het virus is heel besmettelijk. Door wilde vogels kan pluimvee besmet worden. Vanwege de trekroutes die ook door België gaan, heeft minister Borsus op advies van het Voedselagentschap en in overleg met de pluimveesector, beslist om vanaf 10 november 2016 (vandaag):

Het ophokken van alle pluimvee van professionele pluimveehouders (uitgezonderd loopvogels) in heel België te verplichten
Het voeren en drenken van alle pluimvee - zowel voor professionelen als hobbyisten - moet binnen gebeuren en er mag geen onbehandeld oppervlaktewater gebruikt worden.
Verder raadt minister Borsus de hobbyhouders aan om hun dieren, waar mogelijk, af te schermen van wilde vogels. Bij het ophokken/afschermen van pluimvee, worden de dieren op stal gehouden of wordt hun beloop zo afgeschermd met netten dat contact met wilde vogels vermeden wordt. 

Voorzorgsmaatregel
Op dit ogenblik is het virus nog niet aangetroffen in België. Borsus benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel handelt. Om besmettingen te voorkomen raadt Borsus pluimveehouders ten strengste aan zich aan om bestaande hygiëneregels strikt toe te passen. :

Verzamelen en markten kunnen plaatsvinden onder bepaalde voorwaarden
Voertuigen, personen of materiaal (korven, kooien, kledij, schoeisel,…) mogen niet bij pluimvee komen indien ze tijdens de vier voorafgaande dagen in een risicogebied (dit is een gebied waar vogelgriep is vastgesteld en beperkende maatregelen van kracht zijn) in contact zijn geweest of op een plaats zijn geweest waar pluimvee wordt gehouden.
Ontsmetting van de voertuigen na elk vervoer van pluimvee, andere vogels en eieren en een bijkomende ontsmetting onder toezicht bij terugkeer uit een risicogebied.
Een overzicht van alle geldende maatregelen, kan je hier vinden.

In het persbericht stelt minister Borsus ook de consument gerust: er is geen enkel risico voor de consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee Actueel

 
 

Inloggen op de ledenportal