Pluimveeweb: Sector blij met ophokplicht

10-11-2016

De pluimveesector is blij dat er sinds woensdagavond 9 november een tijdelijke ophokplicht voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee geldt. Dat blijkt reacties van pluimveehouders en bestuurders uit de sector.

De aanleiding van dit besluit van staatsecretaris Martijn van Dam is de golf van uitbraken van hoogpathogene H5N8 vogelgriep bij wilde vogels in Duitsland, Polen, Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland.

„We betreuren dat het nodig is, maar we zijn blij dat de overheid deze maatregel neemt”, zegt NVP voorzitter Hennie de Haan. „We hebben natuurlijk liever dat het niet nodig is, maar we zijn blij dat de overheid het zekere voor het onzekere neemt.”

Verstandig

Hugo Bens noemt het verstandig dat Van Dam een tijdelijke ophokplicht instelt. Bens is naast leghennenhouder vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van ZLTO en bestuurslid van de vakgroep LTO/NOP.

„In Nederland is er nog niets aan de hand, maar in andere Europese landen zijn al wel besmette vogels aangetroffen, dus is de ophokplicht in Nederland een verstandig besluit”, vindt Bens. „We kennen nog uitbraken uit het verleden. Ik moet er niet aan denken dat het weer gaat gebeuren.”

Doortastende actie

De Zeeuwse leghennenhouders Léon Jansen en Mathieu Duvekot kunnen zich helemaal vinden in het besluit van Van Dam. Duvekot noemt het op Twitter een zeer goed besluit tegen insleep van vogelgriep. De mmmEggies zijn blij met de doortastende actie van Van Dam. „Waarschijnlijk de hele sector”, schrijven ze op Twitter.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal