Pluimveeweb: Leghennenhouder Waddinxveen wil bedrijf verplaatsen

10-11-2016

Leghenhouders Kees en Henny de Jong uit Waddinxveen willen hun bedrijf, dat 6 oktober volledig afbrandde, verplaatsen. Dat levert een win-win situatie op met meer mogelijkheden voor diervriendelijke houderij en minder geuroverlast voor de direct aanliggende woonwijk

Het leghennenbedrijf van Kees en Henny de Jong brandde op donderdag 6 oktober volledig af. De sloop is in volle gang en familie de Jong maakt plannen voor de doorstart.

Verplaatsing
Via een brief aan de gemeente vraagt de Jong medewerking aan een verplaatsing van het pluimveebedrijf naar een locatie 500 meter verderop. Kees de Jong: „De afgelopen weken hebben we ons verdiept in de mogelijkheden en daarbij kwam verplaatsing ook aan de orde. Die mogelijkheid is er en wel ca. 500 meter verderop. Op die locatie is een voldoende groot kavel aanwezig om de ruimte voor uitloop of biohennen te realiseren.”

Win-win situatie
De huidige locatie ligt op 30 meter afstand van een woonwijk. „De  afgelopen 50 jaar is onze bedrijfssituatie dusdanig gewijzigd van ver buiten de kom naar direct aanliggend. Door onder andere aanpassing van het ventilatiesysteem waarbij de uitgaande lucht op 12 meter hoogte wordt uitgestoten, konden we voldoen aan de regelgeving. We hebben nooit klachten gehad en willen dat graag zo houden”, aldus Kees de Jong. De familie heeft onzettend veel steunbetuigingen uit de naaste omgeving ontvangen. „Na die negatieve berichten op social media waar onze oudste zoon prima op reageerde, deed dat ons ontzettend goed”, vertelt Kees. De familie plaatste daarom een bedankpagina in de locale krant.

De bedrijfsverplaatsing is een win-win situatie; meer mogelijkheden voor het realiseren van een diervriendelijke houderij en minder geuroverlast voor de woningen in de bebouwde kom.

Lees de uitgebreide interview met Kees de Jong in het volgende Pluimveeweb vakblad dat op 8 december verschijnt.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal