Pluimveeweb: Van Dam stelt ophokplicht voor pluimvee in

10-11-2016

Voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee geldt vanaf woensdagavond 9 november 18 uur een ophokplicht.

De aanleiding is de golf van uitbraken van hoogpathogene H5N8 vogelgriep bij wilde vogels in Duitsland, Polen, Hongarije, Oostenrijk en Zwitserland. Deze ingrijpende maatregel sluit goed aan bij de oproep van Avined die vandaag is uitgegaan aan alle pluimveehouders om strenge hygiënemaatregelen toe te passen.

„Een combinatie van optimale biosecurity met een ophokplicht geeft nu per direct maximale mogelijkheden om een besmetting buiten de deur te houden. In de brief aan de Tweede Kamer roept Staatssecretaris Van Dam de gehele pluimveesector met klem op de hoogst mogelijke bioveiligheid in acht te nemen om verspreiding te voorkomen.

Stalbezoeken beperken

Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers aan een pluimveebedrijf, schrijft het Ministerie. Daarom roept Avined ook alle erfbetreders op om maximale voorzorgsmaatregelen te nemen zoals het beperken van stalbezoeken (alleen onder strenge hygiëne voorwaarden) en het reinigen en ontsmetten van wielen en wielkasten.

Vanuit Avined is waardering uitgesproken voor de snelle en adequate besluitvorming door het Ministerie. De ernst van de dreiging wordt hiermee onderstreept. „Hopelijk kunnen wij met deze gezamenlijke krachtige aanpak een uitbraak voorkomen”, stelt Avined.

Ophokplicht in Duitsland

In Duitsland heeft naast Schleswig-Holstein heeft nu ook Bundesland Emsland besloten een ophokplicht in te stellen, deze zal zaterdag 12 november ingaan. Bundesland Grafschaft Bentheim heeft een ophokplicht in overweging.

Tekst:Tom Schotman & Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal