Pluimveeweb: EZ: scherm hobby pluimvee af te voor wilde vogels

11-11-2016

vrijdag 11 november 2016
Voor hobbypluimvee geldt geen ophokplicht. Het Ministerie van Economische Zaken adviseert hobbypluimveehouders om passende maatregelen te nemen om zoveel mogelijk te voorkomen dat hobbypluimvee in contact komen met ander gevogelte.

Dit schrijft staatsecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een regeling die donderdag 10 november is gepubliceerd. Hobbypluimvee kan worden afgeschermd voor contact met wilde (water) vogels door ze bijvoorbeeld in een volière te houden of door net of gaas over hun kippenren of uitloop te spannen. 

Leghennenhouder, vakgroepvoorzitter pluimveehouderij van ZLTO en bestuurslid van de vakgroep LTO/NOP Hugo Bens denkt dat het voldoende is als hobbypluimveehouders dit advies van de overheid opvolgen. Hij vindt het niet nodig om hobbypluimvee net als bedrijfsmatig gehouden pluimvee op te hokken. 

Verspreiden weinig virusdeeltjes
„Uit onderzoek blijkt dat hobbykippen maar heel weinig virusdeeltjes kunnen verspreiden wanneer ze besmet raken met vogelgriep. Daarmee vormen ze nauwelijks gevaar voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee”, zegt Bens.  

NVP voorzitter Hennie de Haan verwacht dat veel hobbypluimveehouders hun dieren af gaan schermen voor contact met wilde vogels nu de dreiging van hoogpathogene vogelgriep zo groot is. „Hobbypluimveehouders willen net als professionele pluimveehouders hun dieren gezond houden.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal