Boerderij: Kleinschalig kalkoenenbedrijf in Duitsland geruimd

11-11-2016

In Sleeswijk-Holstein is een kleinschalig kalkoenbedrijf geruimd na een ernstige verdenking van besmetting met vogelgriep. Ook Denemarken en Frankrijk scherpen maatregelen aan.

De infectie op het bedrijf in Sleeswijk-Holstein is nog niet bevestigd door het referentielaboratorium, maar de autoriteiten zijn uit voorzorg overgegaan op ruiming van het bedrijf, nadat eerder in Duitsland hoogpathogene vogelgriep H5N8 is vastgesteld bij wilde vogels.

Behalve in de twee noordelijke deelstaten Sleeswijk-Holstein en Meckelenburg-Voor-Pommeren is nu ook een ophokplicht van kracht in een de Nedersaksische bestuursdistricten Cloppenburg, Vechta, Emsland en Grafschaft Bentheim. Enkele andere Nedersaksische districten overwegen een ophokplicht. Ook in een strook van 1 kilometer breed langs het Bodenmeer in Zuid-Duitsland geldt dat pluimvee onder dak moet blijven.

Ophokplicht in Denemarken
Denemarken voert per direct een ophokplicht in voor alle pluimvee. Die maatregel heeft Voedsel- en veterinaire veiligheidsautoriteit FvSt genomen nadat het vogelgriepvirus H5N8 is aangetroffen in dode wilde vogels op diverse locaties in het land.

Frankrijk verscherpt toezicht op vogelgriep
Het Franse ministerie van landbouw heeft een verscherpte surveillance van wilde vogels ingesteld met het oog op de reeks gevallen van hoogpathogene vogelgriep in Europa. "Door de verhoogde waakzaamheid kunnen we snel reageren om zo elke uitbraak uit te roeien en het risico van verdere besmettingen te voorkomen", zegt een woordvoerder van het ministerie. De surveillance geldt voor heel Frankrijk. Minister Le Foll van landbouw heeft pluimveehouders opgeroepen zelf al het mogelijke te doen om de bio-veiligheid optimaal te houden. De maatregelen op dat gebied zijn al versterkt na de recente grootschalige uitbraak van vogelgriep in het zuidwesten van Frankrijk.

 
 

Inloggen op de ledenportal