Pluimveeweb: Hoogpathogene vogelgriep 30.000 ouderdieren in Duitsland

13-11-2016

Het eerste grote bedrijf is getroffen door hoogpathogene vogelgriep: op een Duits vermeerderingsbedrijf met 30.000 dieren is H5N8 vastgesteld.

Het landbouwministerie in Kiel meldt dat in de gemeente Twed, Schleswig-Flensburg, hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld op een gesloten bedrijf met 30.000 vermeerderingsdieren op 400 kilometer afstand van Utrecht. De broedeieren zijn aan Denemarken geleverd.

Agressief virus
„Het is waarschijnlijk een agressief virus want het  bedrijf heeft een ventilatiesysteem waardoor de dieren kompleet van de buitenwereld afgesloten zijn”, verklaarde ministers Habeck. Een team van epidemiologen wordt naar Schleswig-Holstein gestuurd om te onderzoeken hoe het virus in de stallen is gekomen.

Het bedrijf ligt afgelegen en heeft drie stallen van elk 10.000 dieren. Reeds 3.000 kippen zijn al uitgevallen. De dieren worden geruimd en rondom het bedrijf is een beperkingsgebied van 3 km en een toezichtsgebied van 7 kilometer ingesteld. Het bedrijf is het enige grote bedrijf in de omgeving. De 43 andere pluimveehouders hebben in totaal 1.500 dieren.

Lees hier het Duitse bericht met een nieuwsfragment.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal